Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
HajduM képe
Én azt mondom, hogy semmi nincs önmagában. Amikor az ember
2011. május 30. hétfő, 8:58 | HajduM   Előzmény

Én azt mondom, hogy semmi nincs önmagában. Amikor az ember lelkiségét szétdaraboljuk alkotó elemeire, akkor azzal meg is öltük. Nem hiszem, hogy lehet elméről és egóról, meg lélekről külön beszélni és önálló tulajdonságokkal felruházni, mert ezek együttesen hatnak egymásra.
Semmit nem lehet kiszakítani a környezetéből, mert azonnal életképtelen. Aki csak egóról, vagy elméről beszél, az egy halott dologról beszél. Nem tud róla igazat mondani, mert az élő állapotot tartjuk igaznak, a holtat nem. Ha kiveszed egy belső szervedet, az elhal. Nem is vizsgálhatod annak a működését, mert ki lett szakítva a környezetéből, így holt állapotában nem ad információt az életről.

Éppen az interjú mutat rá arra a tényre, hogy milyen sokrétű kapcsolódásokkal épül fel a személyiség, amiről nem lehet külön beszélni, hogy a gondolat ez és ez, az elme ez, az egó ez, és ez a személyiség, és ez így kapcsolódik a lélekhez, ez a szellemhez és az istenhez, miközben az exotérikus felfogás állandóan az egója ellen harcol,meg az elméje ellen, és állandóan kiakarja pusztítani a személyiségének információ feldolgozó rendszerét, amiből táplálkozik a személyiség, ami nélkül meg nincs ember....

Tehát úgy értenék egyet, ha azt mondanánk, hogy sajnos nem látjuk egyben magunkat, ezért gondoljuk azt, hogy szét kell szedni valamit aztán összerakni, és itt most magam ellen is beszélek, mert én is ezt gondoltam eddig, csak éppen nem az emberrel kapcsolatban. Hát önmagunkat nem tudjuk szétszedni és semelyik aspektusunkat nem leszünk képesek megérteni, ha azokat nem szerves egységben vizsgáljuk, hanem szervekre, sejtekre bontva és akár az egyes sejtek önálló működésén keresztül akarnánk megérteni a teljes szervezetet. Nem lehet, és nem is tudjuk megtenni.

Járható útnak azt gondolom, ha megértjük, hogy a különböző aspektusaink miként kapcsolódnak egymáshoz, és melyik milyen hatást gyakorol a másikra.

Hát az ember meg van teremtve, nem kell azt nekünk szét szedni és újra összerakni... Megértenünk kell a működési módot, nem feldarabolni...