Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
koverellenor képe
Könnyű ítélkezni mai fejjel arról a korról és azokról az
2011. május 12. csütörtök, 9:08 | koverellenor   Előzmény

Könnyű ítélkezni mai fejjel arról a korról és azokról az emberekről. Nézz körül a világban abban az évezredben, bármelyik országban, ahol valamiféle ország vagy nemzet alakult ki! Látsz valahol is békés, idilli, humánus, igazságos és könyörületes államot? Egyértelmű, hogy mindez amit kifogásoltok, az akkori korszellem, az emberiség akkori tudatszintjének a tükre. Írjatok bármit, ítélkezzetek bárhogy, nem tudhatjátok, ti mit tettetek volna abban a korban. Sőt, mindazoknak akik hisznek a reinkarnációban, érdemes elgondolkodni azon, lehet épp egyike volt a legodaadóbb csatlósoknak.

Szinte senki sem volt "szent" abban az időben, főleg nem akiknek hatalom volt a kezében. Sehol! "Jaj a legyőzötteknek" - ez volt a kor jelmondata. A korszak hadjáratai, szent háborúk, tatárjárás, belső villongások, azok leverése és az elrettentés módjai, az, ahogy akkoriban bántak a legyőzöttekkel, azt manapság, a mai kontextusban, itt a mai európában ugyanúgy megtéve és élőben bemutatva igencsak elborzadnátok és barbárságot, embertelenséget, emberiség elleni bűntettet kiáltanátok. Mindenkinél. Kínában ahol vérvörösre vált a folyó mikor százezreket fejeztetett le a parton a császár. Az brit uralkodó könyörtelenül leigázza a skót lakosokat. Japán történelme egy véget nem érő belviszály, véres leszámolásokkal. A magyarok nyilai sem a békés meggyőzés eszközei voltak. Attila a híres kardját sem falidísznek használta. És még sorolhatnánk, germánok, hunok, frankok, szlávok, ruszinok, külső hódításaik, kegyetlen hadjáratok, erőszak, testvérgyilkosságok, hatalmi harcok, leszámolások, belső viszályok, elrettentő példák bemutatása, népírtás, kínzás, éhínség, erőszakos vallásüldözés, népfelkelések és azok leverése, ésatöbbi ésatöbbi.

Mikor valaki itéletet mond egy korszak felett, ne feledje a kontextust, a környezetet, az akkori világot, tudást, tudatszintet! Különben csak pökheszkedő, magamutogató "na én biztos másképp csináltam volna" bugyuta, okoskodó magamutogatássá válik.
Ez az én véleményem.