Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Nem a bűntudat termeli a karmát!
2011. május 06. péntek, 15:25 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Én meg azt nem értem, hol olvastad tőlem, hogy fel vagyok háborodva a fogadalom megszegésén? Egyetértek Veled, akkor úgy gondolta, aztán kiderült, hogy mégsem megy neki. Előfordul ilyen mindenkivel, akár Velük is megeshet.
Én azokat sajnálom, akik ezen esetek miatt fordulnak el a spiritualitástól, vagy esnek ki a folyamból hosszabb időre. Persze tudom, nekik is meg van a tudatlanságuk, amiért általánosítanak, mégis itt tartok, sajnálom Őket és az elvesztegetett idejüket.

"Nagy karmikus visszahatása csak akkor lesz, ha ezt ő is valami istentelen nagy bűnként fogja fel, és képtelen magának megbocsátani az esendőségét."
Óóó dehogyis! A karmának nincs közvetlen köze a bűntudathoz.
A karma egy tanítás, amit a szándékod, a hozzáállásod szül meg, a bűntudat pedig olyankor jön, ha a világképed szerint bűn az, amit tettél és ezt valamennyire be is látod.

  • Vagyis előfordulhat, hogy amit teszel, az negatív karmát eredményez, pedig nem volt bűntudatod, mert a világképed szerint az nem volt bűn. 
    Vagy annyira elnyomtad a bűnösséged lehetőségét, hogy a leghatalmasabb bűnöket elkövetve sincs már bűntudatod, de a karma attól még működik.
  • Vagy szerinted is bűn, csak nem akarod belátni, felvállalni a felelősséget, ekkor sem jelenik meg a bűntudat.
  • Vagy tévedésből megbántasz másokat, ezért bűntudatod ébred, pedig nem rossz szándékból cselekedtél, így negatív karma sincs.

Mindezt színesíti még a lelkiismeret furdalás, ami a lelkünk igazság érzetéből táplálkozik, jelzi ha átléptük az igazságosság határát.
Akinek nincs elnyomva a lelke, hallja annak szavát, az tudja/érzi mi az igazság, így nem kell a felszínes erkölcsinézetére hallgatnia. Számára a bűntudat az ego próbálkozása, hogy a jó útra terelje Őt, a lelkiismeret furdalás viszont a lélek biztos iránymutatása.

A mai, lelkileg elnyomott és tudatlan embereknél viszonylag ritka, hogy a bűntudata és a negatív karma egybe essen. Ennek oka egyrészt, hogy nincs helyén bennük, mi a helyes és mi nem, így a bűntudatuk is inkább a társadalmiból szült egyéni erkölcsi világképből táplálkozik, nem pedig a karma okából, a helytelen szándékból, cselekedetből.

Másrészt, sokaknál a fájdalom elkerülése végett annyira el van zárva a lelkiismeret, hogy nem hallják meg annak belső figyelmeztetését.
Gondolj arra, amikor az emberek "apróságokban" csalnak, hazudnak és még meg is magyarázzák, hogy az nem nagy ügy, mások még nagyobb csalók tőlük!