Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Ez a fogadalom egy "szent" eskü, amellyel rákényszeríti magát a
2011. május 06. péntek, 0:05 | Huszti Sándor -...   Előzmény

"...fogadalmat tenni arra, hogy nem szexel valaki..."
Úgy látom, többen is elég nagy tévedésben vagytok a Swami fogadalom tárgyát és mélységét illetően.
Nem arról van szó, hogy egy európai ember, Újév hajnalán pezsgőtől kábán megígéri a barátainak, hogy mostantól nem fog szexelni!
Ez a fogadalom egy "szent" eskü, amellyel rákényszeríti magát a jógi az önmegtartóztatásra. Az önmegtartóztatásnak pedig nem az a célja, hogy szenvedéssé és elfojtássá váljon, hanem az, hogy célzottan felszínre hozza belőlük azokat a tudattartalmakat, amelyek a vágyaikhoz kötik Őket. Aztán ha megfelelően végzi a vágyak feloldására szánt gyakorlatokat, akkor ezeket gyökeresen ki tudja irtani az egojából, és ezzel egy óriásit lépett előre a spirituális fejlődése útján.

Ezek a kikényszerítő gyakorlatok (fogadalmak, böjtök) nem holmi hétvégi ezoterikus gyakorlások, hanem igazi egot próbáló, élethosszig tartó kihívások, amelyeket olyan spirituálisan kezdőknek, mint mi vagyunk, nem is engednének! Akkora a veszélye az elbukásnak és a maradandó károsodásnak, hogy erre (jó esetben) csak a megérett tanítványokat szokták felkérni.

Az egész Swami fogadalom megértéséhez még fontos azt is kiemelni, hogy ez a jóga útja, nem a tantráé! A jóga a kontrollt, a kényszerítést tartja jó eszköznek, míg a tantra a tudatos megélést. Hogy milyen nagy a két út között a különbség, azt egy európai ezo-kavalkádon felnőtt ember nem láthatja, mert itt nálunk mindkét útból belekeveredett valami az üstbe, és ebből lett a new-age-chaos.