Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Nehéz kérdés
2008. augusztus 16. szombat, 8:15 | kereso

A saját tapasztalatom azt mutatta, hogy nem lehet megmenteni egy kihült kapcsolatot. A 20 éves házasságom utolsó 5 éve ezzel telt, de úgy láttam, hogy még ha a körülményeken változtatunk is, valahol mélyen belül valami megszakadt és minél tovább próbáljuk meg összeragasztani, annál nagyobb lesz a távolság. Persze, ez csak az én tapasztalatom.
Viszont mostanában láttam egy filmet ami nagyon megmozgatott. A címe "A szív hídjai". Nem tudom ismeritek-e, egy gyönyörű romantikus film Clint Eastwood-dal és Meryl Streep-pel. A férfi egy szabad fotós aki járja a világot, aki nem kötődik senkihez és semmihez, mert mindent és mindenkit egyformán szeret. A hölgy egy kétgyermekes családanya, aki egy idegen országban él és valahol boldogtalan. A kérdés a 4 nap szenvedélyes szerelem után merül fel, mert a férfi kéri, hogy menjen vele és hagyja ott a családját. A nő előszőr összepakol, de végül mégis marad. Nem hagyja el a férjét, és a gyerekeit, valahol feláldozza az életét értük.
Sokan teszik ezt a világunkban is és a film valahol felteszi a kérdést, hogy jó-e ez így. Azzal kezdődik, hogy a nő gyerekei olvassák a naplóját az édesanyjuknak és így szereznek erről az egészről tudomást. Közben kiderül, hogy mindkettőjük élte egy katasztrófa. Na és itt a kérdés, hogy vajon azért élnek egy boldogtalan kapcsolatban mert anyjuk mintáját követik, mert ezt látták otthon? Ha az anyjuk elment volna a szerelmével, akkor lehet a gyerekekben is az maradt volna meg, hogy nem kell nyomorultúl leélni egy életet, ha már nem vagyok boldog a férjemmel, vagy feleségemmel. Vajon fel kell áldoznunk az életünket a gyermekeinkért? Vagy pont ezzel a feláldozással tesszük tönkre az ő jövőjüket, életüket is? Vagy csak kifogásként használjuk a gyerekeket és a saját gyávaságunkat próbáljuk így leplezni?
Aztán még egy kérdés merül fel, az 4 nap szerelem maga volt a csoda, hogy ment volna ez tovább a hétköznapokban? Át lehet-e alakítani ezt a földöntúli szerelmet egy földöntúli szeretetté, vagy a hétköznapok megölnék az egészet? Vajon Rómeó és Júlia ha nem hal meg, hogyan élt volna tíz év múlva? Nem kérdeznénk-e meg magunktól pár év után, hogy ezért hagytam el a családomat?
Nem tudom a válaszokat sajnos. Most úgy érzem felrúgnék mindent ha egy ilyen szerelem és lelki társ rám találna. Én megpróbálnám.