Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Szia Ramina!
2011. március 28. hétfő, 12:14 | szildiko1   Előzmény

Minden viselkedésnek, gondolatnak, érzésnek jó célja van. Amikor ezt először hallottam, abszolút kétségbe vontam a valódiságát. Aztán sikerült megtapasztalnom, hogy valóban így van. Egy triviális példa: a félelem jó célja a védelem.

NLP-ben (Neurolingvisztikus programozás) sikerült ezt teljes egészében átélnem. A módszer lényege, hogy átéljük a „megváltoztatandó” érzést, - mintegy tőlünk külön álló résznek tekintve - és magunkba figyelve megkérdezzük, mi a jó célja? Hagyjuk, hogy előjöjjön egy válasz (érzés, kép, vagy hang formájában). Tesszük ezt addig, amíg van válasz. Például, a félelem. Mi a jó célja? Védelem. És a védelemnek? Mondjuk biztonság. És a biztonságnak? Nyugalom. Stb, stb. Általában a legvégén valami spirituális érzés jelentkezik: Egység, Szeretet, Harmónia, és a többi.
Előfordul, hogy az első néhány válasz negatív (szétszedni, elpusztítani, megsebezni,…), de ha elég sokat kérdezünk, mindig jó cél derül ki a végére. Csak kitartás. 

Konkrétan nekem az volt a gondom, hogy miért olyan helyzeteket (embereket) vonzok, be, amelyek csalódással végződnek?

A gyakorlatnak csak a lényegét írtam le, de így is meg lehet próbálni, kideríteni az érzések jó célját. És ekkor érdekes felfedezésre tehetünk szert: nincs ellenség. 

Néhány NLP-s előfeltevés, ami nem biztos, hogy igaz, de bizonyos helyzetekben érdemes, úgy tenni, mintha valóság lenne.
1, Minden viselkedés hasznos valamire, valamilyen környezetben.
2, A viselkedés célja nem azonos a cselekvéssel, - a viselkedés célja mindig jó
3, Mindig a legjobbat választjuk. Cselekedetünk mindig a legjobb a lehetőségeink közül.

(Nemzetközi NLP Alapítvány, Murányi Péter, 1993-1996)

U. i.: Akkor hatásos a módszer, ha saját érzésről van szó, és nem átvettről. Bár az átvettnek is van jó célja! :) De még milyen....!