Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
A lélek sötét éjszakája
2011. március 17. csütörtök, 13:23 | Éva.

Kati nagyon jól átlátta a lényeget szerintem és örülök ,hogy felvetette a ,,lélek sötét éjszakáját''.
Ezen az állapoton előbb utóbb minden kereső ember átesik,ezért jó ha tudjuk miről van szó,és ,,kétségbeesés'' - ,,meghasonulás''- ,,elbizonytalanodás'' helyett inkább a saját hasznunkra fordítjuk.

,,KERESZTES SZENT JÁNOS

A KÁRMEL HEGYÉRE VEZETÕ ÚT
(A LÉLEK SÖTÉT ÉJSZAKÁJA-részlet-/)

Ama édes éjszaka egy titok volt.
Senki se látott engem,
És én sem láttam senkit.
Nem volt fény, nem volt útmutató,
Csak a szívemben lángoló... ''

Először egy közérthető magyarázata az állapotnak./forrás Manadala Véda.hu/

,,A sötét éjszaka, bármilyen ellentmondásosnak tűnjék is, valójában az élet fényére akar újra kivezetni minket. Lebontja az életet annak legelemibb alkotóira, és elindít bennünk egy új összeillesztést.

A sötét éjszaka olyan, mint Dante elszenderedése, miközben letér ösvényéről és önmagáról megfeledkezve betéved egy barlangba. Olyan, mint mikor Alíz belepillant a tükörbe, majd keresztülsétál rajta. Olyan, mint a viharos tengeren hánykolódó Odüsszeusz, vagy az evező nélkül sodródó Trisztán. Nem te választod magadnak tudatosan saját sötét éjjeledet. Ezt csak úgy kapod. Ez a te kötelességed, melyet meg kell fejtened, majd sarából ki kell mosnod a benne lévő aranyat.

Alighanem többet tudhatsz meg lelked mélységeiről a fájdalmas és zavarodott időkben, mint a kényelem óráiban. A sötétség és az elragadó örvénylés egyfajta módon felélénkíti a képzelő­erőt. Olyan dolgokra is fényt derítenek, melyekről egyébként talán tudomást sem vennél. Az érzelmek és gondolatok egészen más spektrumára válsz érzékennyé. Érzéseid és gondolataid minden határt áthágó szélsőségeit tapasztalod meg, és olyan dolgokat tanulsz, amelyeket észre sem vennél a rend és a ragyogás pillanataiban.
A lélek sötét éjszakája egyáltalán nem különleges vagy ritka. Az élet természetes része, mely­ből legalább annyit gyarapodhatsz, mint a hétköznapi életszakaszokból...

Ha minden erőddel megpróbálsz eliszkolni önmagad sötét éjszakája elől, akkor mindenképpen elmulasztod az általa feladott leckét, a vele járó jelentős változásokkal együtt....Lépj be önnön sötétségedbe, minden erőddel és értelmeddel, mert teljesen újszerű látásmódot alakít ki önmagadról, amely újraértelmezi önértékelésedet, önazonosításodat...

Magunkban kell felfedeznünk az új erőforrásokat, és egy új életszemléletet.''

Ezen azért is érdemes lenne elgondolkodnod ADEMON,mert ezek az ellentétpárok amiket itt felsorakoztattál,csak azért ellentétek,mert vélt elvárások,amik szemben állnak Veled.

A spiritualitás szerintem nem erről szól,amilyen elvárásokat itt leírtál róla. A spiritualitás semmi mást
nem jelent,mint egy törekvést a lelki ,szellemi,a transzcendens irányába,de ez semmiféle elvárással és meghatározottsággal nem bírhat./szerintem/.
Ugyan miért kéne ezeknek a kritériumoknak megfelelned,amiket itt felsorakoztattál?
Ki mondja ezt neked? Valaki más,elvárják a ,,spiri'' emberek? Vagy a lelkiismereted? Mert ez nem derült ki számomra ,hogy milyen elvárások ezek?/külső,vagy belső?/

Hányszor jelentetted ki az Igazságot,hogy,,Vagyok Aki Vagyok''.
Szerintem ez az egyetlen biztos pont,és a többi valóban csak egyfajta ,,illúzió''a psziché,az elme játéka.

Amiket itt a ,,spiritualitás után'' említettél,/szerintem/ egytől egyig tévedésen ,félreértésen ,hamis elvárásokon alapulnak.Érdemes lenne mondatonként átmenni rajta,és egyértelműen kiderülne ez.
Ezért nem ajánlom,hogy hagyj fel a gondolkodással:),mert ha végig vennéd a kétségeidet,nagyon is helyre tudnád tenni ezeket a dolgokat magadban,és tulajdonképpen ez lenne az értelme az egész ,,meghasonulásodnak'',hogy bízva Önmagad Isteni Belső Bölcsességében ,helyére tedd magadban ezeket a dolgokat.Elvonatkoztatva mindenféle elvárástól,hogy mi a spirituális,és mi nem. Ezt ugyanis
nem kívülről fogják nekünk megmondani,hanem erre vonatkozólag /is/ ,csak magunkban lelhetjük meg az igazságot.
Ez most egy spirituális válság,amibe kerültél,és ha tisztázod a kétségeidet,amik még benned vannak, akkor egy újabb beavatást nyerhetsz a továbbiakhoz.

Az ,,Egyetemes Megvilágosodás ''élményed még nem a végállomás. Ezt kéne tudomásul venned,mert ez a mostani állapotod is erre akar figyelmeztetni,hogy még bőven van tovább is...

És végül itt van -szerintem- egy nagyon jó,és mély lelki magyarázata a ennek a jelenségnek.
/előítélet nélküli,némi alázat szükséges a befogadásához:)/

http://lexikon.katolikus.hu/L/l%C3%A9lek%20s%C3%B6t%C3%A9t%20%C3%A9jszak...