Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Aditi képe
Az igazság, mint relatív, szubjektív és változó gyakorlat
2011. március 14. hétfő, 21:28 | Aditi   Előzmény

Ez az igazság dolog is olyan, mint a többi. :) Attól függ, milyen szinten, egyénileg, vagy kollektíven, elméletileg, vagy gyakorlatban, "közös igazságunkat" élve, vagy az igazságot kereső állapotban, ezen a bolygón, vagy egy távoli galaxis nézőpontjából, most, vagy mindörökké, vagy egy bizonyos időtávlatból szemlélve keressük találjuk, fogalmazzuk vagy éljük-e meg.

Abszolút relatív. És bár létezhet kollektív igazság is, csak időleges. Egyéni utak találkozásánál, amelyek azután egy idő múlva, még ha egy emberélet is, vagy akár az egész emberiség létezésének időszaka, továbbgördülnek saját útjaikon, más irányokat írva le, más igazságokat látva és megélve.

Ugyanaz a dolog ráadásul, másnak tökéletesen mást jelenthet. Az oroszlánnak az áldozata halálán, sőt megölésén keresztül vezet az éltető erőhöz az út. Akkor most hol itt az igazság? Sehol, és mindenhol. Az oroszlánnak az ölés az igazsága, mert az élete része, a gazellának meg a futás az életéért, mert az.

Ademonnal sem teljesen értek egyet, bár egy helyen magam is írtam, hogy aki a tolvaj, az a tolvaj, még hanem is derül ki, és ez egy igazság. De ennek is több szintje lehet, mert ha pl. nem derül ki, pedig tegyük fel, mindet elkövetnek hogy így legyen, az sem véletlen, és az Élet igazsága, h ha pl. valaki mást büntetnek, amiből valamit megtanul, erőre tesz szert még ha nem is tudja bebizonyítani az igazát, magasabb rendű, mint ami történt.

Az igazság az :)), hogy bármi történik, nem dolgunk azt feltétlenül és mindig átlátni és keresni az igazságot, pusztán talán időnként a magunkét, amely ugyanúgy változik, ahogy fejlődünk és haladunk az úton. Kiegészül, átlényegül megszelídül, megerősödik, stb....

És végső soron ez az igazság sem igazság, amit leírtam, mert ez is csak az én nézőpontomból született, most, ebben az életben, és erre vonatkozólag. Átmeneti, mint minden.

Talán a szellemi törvényekre lehetne leginkább kimondani azt, hogy igazságok, mint h pl. "egy dolog állandó ebben a földi életben, és az a változás". De ezeknek is csak addig van hatályuk, amíg éljük, vagy nem éljük őket. Gondolatok, amelyek vannak, akiknek segítenek. Gondolatok, és mint ilyenek, lényegében lényegtelenek az Élet szempontjából. :)

Mert az élet ott kezdődik, amit élni tudunk, és abban is végződik. A többi csak plusz. Dekoráció, ami segíthet, ha akarjuk.

Azt hiszem, a lényeg az, hogy végül le tudjuk tenni az összes elméletet, és filozófiát, okfejtést, és kérdést. Kételyt és analógiát, hitet és hiedelmet. Könyvet és egymás kérdezését: jó ez? igaz ez? A keresést: az igazságét, a valóságét, az istenét, önmagunkét, a helyünkét....stb

Azt hiszem ez a feltétele annak hogy valóban élni tudjunk.

Valami ilyesmit jelent a semmi "igazsága". Hogy valójában nincs semmi csak amit tenni vagyunk képesek (és ahogy), ami önmagáért beszél, tanít és old, de senki sem tudja megmondani senkinek, mi van, és mi a dolga, mi az igazság és hogy lenne jó. És az válik önálló, és teljes emberré, aki ezt ÉLI. (Nem csak tudja)

Ugyanarról a dologról mindenki tökéletesen mást gondol és más képet alkot önmagában. Ugyanaz a dolog annyiféle dolgot jelent a világban, ahányan felfogják.

Ez is egy igazság, ami talán az egyik "végső". De amit szintén túlhaladunk. Mint ahogy Newton igazsága igazság volt a maga idejében, és részlegesen még egy ideig talán ma is, de azóta már sok más fizikus igazsága túlhaladta és ledöntötte ezeket az igazságokat. Kiderült, hogy új igazság az igazság. :))

és tényleg. :)

U.I. A dolog pikantériájához hozzátartozik, hogy míg az igazság mulandó, változó és relatív a Földön, mondhatnánk, hogy az örökkévaló, az isteni, az önvaló és a többi viszont az egyetlen igazság, ami valóban az. Hiszen az nem viselkedik úgy, mit az előbb felsoroltak.Ezért mondta Jézus, hogy "én vagyok az út, az igazság és az élet."

csakhogy ez kimondva is, elmélet marad..:)) ez az egészben a legjobb. Ezért nem lehet igazság. mert csak a megélt igazság igazság, de az megint szubjektív lesz. :))

Ilyen az élet. Szerintem ezért van, hogy a megfogalmazás, a kérdezés, a keresés, a filozófia, az ezotéria, a belső képek.stb.stb igazából minden és bármi ami bármilyen szintű manifesztáció, nem az igazság, de még csak nem is valódi élet. Mert csak az, amit letettünk ide a földre, cselekedet, teremtés által, magukból, az az élet, az hordozza a hármasságot. A többi szó, írás, olvasás, gondolat stb, ami elszáll, és a tanulásunk végén el is száll, és a tettek lépnek a helyébe. Az élet.

Namaszte