Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
hermess képe
H: Tényleg semmi köze...
2010. március 25. csütörtök, 17:06 | hermess   Előzmény

A tudatkutatás talán eddigi legnagyobb felismerése, amivel az Integrál pszichológia is foglalkozik, hogy a természetfeletti képességeknek (ESP), vagy sziddhiknek szanszkritul semmi köze nincs a tudatossági szintekhez. Egy Zen-mester, aki lazán tud fél napot ülni mozdulatlan meditációban, és látja a sorsodat - lehet hogy csak szívcsakra tudatossági szinten van, és skrupulus nélkül hárítani fog minden más tudást, másik tan szerint fejlődő törekvést, mert csak a saját hite fér bele a tudatosságába.

El lehet érni a paranormális, vagy médiumi képességeket pl. hatha jógával, kundalini jógával, mágiával, stb. - de minek? Általában aki sok erőfeszítést tesz valamilyen életterületén a fejlődésre előző életében, az már képességként jelenik meg a jelenlegi életében. És aztán a karmikus következményként elveszíti, ha mások manipulálására, kihasználására, önös érdekekre használja.

Paradoxonként éppen ebből következik, vagy következett eddig, hogy a magas tudatossági fokon lévőknél gyakrabban észleltek ilyen képességeket, akik pl. gyógyításra használták... vannak azonban nagyon durva példák a visszaélésekre is a történelemben. Ebből az jön át az átlagemberek fejébe, hogy aki ilyenekkel rendelkezik, az már magas fokon tudatos és közel áll a megvilágosodáshoz. Aki viszont valóban megvilágosodott, az soha, vagy csak nagyon kivételes esetekben használja ezen képességeit.

Manapság divat a spirituális fejlődéssel foglalkozni, képességekre szert tenni egy hétvégi intenzív megvilágosodás alkalmából. De nem annyira divat önismerettel és a személyiség érlelésével foglalkozni. Előre a spiritualitásba... a mágikus képességek majd megoldják minden nehézségünket, minden gondunkat... Nagyon súlyos tévedés, aminek az árát tömegek fogják megtapasztalni rövidesen. Szerencsére azonban, ennek van egy olyan hatása is, hogy ha előreszaladunk valamiben, akkor még inkább kiütköznek az elhanyagolt, más életterületek, amivel kénytelen lesz az ember foglalkozni.

A világot nem a természetfeletti képességek fogják megváltani a pusztulástól, hanem az emberek tudatossági szint növekedése, a módszeres munka önmaguk és mások tudati felemelkedésén.

Sanyiról... Azt hiszem, hogy nagy többségünknek még igen csak sokat kell kapaszkodnia, hogy azt a tudatossági szintet elérje, ahol Sanyi tart. Aki ezt nem látja át, az sajnos azt sem tudja, hogy önmaga hol tart. Alsóbb tudatossági szintekről nem lehet véleményt mondani egy előrébb tartó társunkról, mert lentebb szűkebb a tudat keresztmetszete. Tudom, hogy ezt egóborzoló, vagy fájdalmas beismerni, de mit sem lehet rajta változtatni...

Sanyi szerintem a legmegfelelőbb mértékben etikus, vagy hiteles azon a szinten ahol tart. Nem állít többet magáról, mint amit megélni is próbál. Ezért lehet adni a véleményére, és van mit tanulni tőle.