Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Az ember mint árucikk
2011. március 03. csütörtök, 13:48 | KatiPotter

A napokban én ezen gondolkodtam. Most munkakeresőként ezt annyira érzem. Úgy méregetik az embert, mintha árucikk lenne. Sokszor. Nekem is ez a szó jutott eszembe, "árucikknek néznek". Volt ellenkező példa is, ahol ugyan nem tudtak munkát adni, de a viselkedésükön éreztem, hogy embert látnak bennem. Volt, ahol viszont tényleg úgy éreztem, hogy árucikként kezelnek. Nyilván kíváncsiak arra, mennyire vagyok alkalmas a munkára, de azért lehet mégis érezni, mikor emberként beszélnek velem, vagy mintha csak árucikként, akit méregetnek, akkor is, ha nem tudnak munkát adni (sok helyre mentem be próba-szerencse alapon, ha nem hirdettek munkát, akkor is). Furcsa érzés. De ez van. Ugye ilyenkor sok adatot meg kell adni, pl önéletrajzban.
És eszembe jutott Kosztolányitól a Beírtak engem mindenféle könyvbe című vers. És pontosan azt érzem ilyenkor, bár tudom, hogy ilyen a rendszer most, ezt kell tenni, be kell írniuk mindenféle nyilvántartásba, és méregetve, pontozva, mint egy árucikket. Próbálok erre nem koncentrálni, hanem arra gondolni, milyen jó lesz, ha lesz munkám, tehetek valami értelmeset, és amikor árucikknek, gépnek vagyok nézve esetleg, akkor azt figyelmen kívül hagyni, hogy hát ez van....
De ez csak egy példa, tudom, a blogod sokkal összetettebb, de ezt a részt kommentáltam, mert pont benne vagyok ennek a sűrűjében.