Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Ha az ember lánya
2011. március 03. csütörtök, 8:24 | Domoszlai Katalin   Előzmény

nem sír azonnal, amikor a fájdalom keletkezik, akkor jó része elfojtódik. A meditáció utat nyit ezekhez a fájdalmakhoz. Vagy a transzlégzés például. Vannak filmek, zenék, ahol ha beleéled magad a történetbe, a sírás csak úgy ömlik kifelé.

Gyászmunkának nevezik a fájdalmak felnyitását és feldolgozását, mert minden veszteség gyász. A soha meg nem kapott boldog gyerekkor is az. Ha el van fojtva hosszan tartó megoldatlan krízist jelent.
Az, hogy ez egy segítővel, terapeutával vagy egy csoporttal közösen történjen az azért életbevágóan fontos, mert felül kell írni azt, hogy amit érzel, az nem számít, tehát magát az érvénytelenítést. Ez az első lépcső. Utána következik a fájdalom feldolgozása, a gyerek én gyógyítása,a történtek elfogadása, a megbocsátás. Ez elég hosszú folyamat, de a meditációk használatával töredéke, mint a hagyományos pszichológiai út.

Nekem van szerencsém megtapasztalni a másik oldalt is, ugyanis van kettő gyerekem. Amikor ők születtek, kőkemény materialista voltam, spiritualitás nem túl régóta meghatározója az életemnek.
Nem volt könnyű sem nekik, sem nekem, de ma már elég sok dolgot átbeszéltünk. Ők tudják és elfogadják, először minden embernek saját magát kell szeretnie és elfogadnia. Ha saját magát nem szereti, akkor a gyermekét sem tudja. Ha bajban van, az élete, az idegrendszere összeomlott, saját magát kell újra felépíteni és akkor tud szeretet adni a gyerekének. Az anyák önzetlensége csak egy határig tart, ezt a határt az anyának tartania kell, mert ha ő összeomlik, akkor még azt a keveset sem tudja megadni a gyereknek amit addig biztosított.