Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Hellinger, családfelállítás módszerével szerzett tapasztalatai
2011. január 05. szerda, 15:29 | szildiko1

Hellinger, családfelállítás módszerével szerzett tapasztalatai szerint az alkoholizmus és drogfüggőség oka lehet az apa el nem fogadása, illetve az apa korai halála. Sokan használják arra is, hogy a fájdalmas élményekkel - mint a félelem, bűntudat - ne kelljen szembe nézni. Ebben az esetben az a célja, hogy elfedje a testi-lelki kínokat, feloldja a szörnyű élményeket.

Pánikrohamok olyan családban fordulnak elő, ahol a félelem szélsőségesen van jelen. Lehetett a családban erőszakos cselekmény, súlyos baleset, háború alatti bántalmazások, stb. Ezek az érzések rendszerint generációról generációra áttolódnak, hacsak valaki fel nem ismeri, és meg nem állítja.

"....Olyankor nem önmaga. ...." Igen, a családfelállítások tapasztalata is ezt mutatja, Hellinger ezt úgy fogalmazza, hogy a család tagjait összeköti egy úgynevezett családi lélek (morfogenetikus mező), és mindenkinek, aki oda született, ott a lenyomata. A gyerekek lélekben, szeretetből gyakran átvesznek bizonyos érzéseket, viselkedéseket az őseiktől.

Ha valaki úgy viselkedik, mintha nem önmaga lenne, mert a viselkedést kiváltó ok, nem indokolja a reakciót, akkor gyanítható, hogy vagy más családtag helyett éli meg az érzéseket („majd én helyetted”), vagy sorsátvételre lehet gondolni. („ha te is, akkor én is”)