Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
A társadalom
2010. december 20. hétfő, 10:11 | Domoszlai Katalin   Előzmény

hatása a szeretetlenségre nem elsődleges. Elsődleges hatás az anya vagy az őt helyettesítő személy hatása. A leszületett lélek tanulja a külvilágtól azt, hogy ő szerethető, ezért tennie kell-e valamit, vagy azért jár, mert létezik. Az anya után jön az apa, a testvérek és a tágabb család hatása, csak ez után következik a társadalom hatása.

Az integrál pszichológia pontosan leírja hogy melyik életszakaszban pontosan milyen sérülésre van "szükség" például a pszichózis, a border-line vagy a neurózis kialakulásához.

Hitler elég jó példa, korán meghalt az édesanyja. Az apja pedig ütötte-verte. Kétségbeesésében nyitott a szellemvilág felé, vissza akarta hívni az anyját. A kinyílt csatornán a 2. világháború démona jött át, a következmények jól ismertek.

A társadalom negatív hatása megmutatkozik a nagy család felbomlásában, az anya magányos küzdelmében sok esetben. A természetes az volna, hogy a segítő női és férfi családtagok megosszák a terheket. A régi törzsi közösségekben így éltek, ez megfigyelhető a falkában élő állatoknál, például a farkasoknál. Az anya, a kicsinyek életben maradása az elsődleges, mert a falka csak így tud fent maradni. A spirituális emberek létre fognak hozni a jövőben ilyen kisebb közösséget, ez a fejlődés útja.

Ha a lélekben élő un. öngyógyító képesség sérülése akkora, hogy nem képes magát meggyógyítani, akkor maximum a lelki fájdalmak csökkentése lehetséges gyógyszerek használatával. Ebben az esetben a személyiség alapjaiban annyira torzult, hogy gyógyulása ebben a leszületésben nem lehetséges, az okok karmikusak. Ha az öngyógyító képesség meg tud birkózni a sérülésekkel, akkor a középpontban, mélyen legbelül bennünk élő Isteni bölcsesség, Belső Mester elkezdi megmutatni az utat. Elvezet a terapeutákhoz, a meditációhoz, az agykontrollhoz, a Hellinger terápiához stb, elindít az úton.

Első lépésként az okok feltárása, a szülői magatartás megértésen alapuló elfogadása kell hogy megtörténjen. Generációk óta tovább görgetett probléma ez, érdekes módon saját megfigyelésem az, hogy nagyon sok esetben mégis képes a szülő több szeretetet és kevesebb bántást továbbadni, mint amennyit kapott, persze vannak sajnos ellenpéldák is. A szülői viselkedés megértése nélkül egészséges személyiség nem létezhet, amit kizár, megtagad és lefojt, mint magatartást, benne tartja magában a betegségben, deviáns megnyilvánulásokban. A második lépés elfogadni azt, hogy a leszületés előtt bevállaltuk ennek az életútnak pontosan ezeket a nehézségeit és megkeresni, mit változtat a lelkünkön.

Az empátia, mint érzés, lelki állapot ugyanúgy tanult képesség, mint a szeretet. Az emberi evolúció létrehozta ezért a könnyeket, a sírás képességét. De megérteni a másik ember akkor tudjuk igazán, ha mi magunk átéltük ugyanazt a dolgot, ami most fájdalmat okoz neki.