Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Michaelita képe
Kedves Sikka!
2010. december 17. péntek, 11:34 | Michaelita

Nekem is nagyon ismerős ez a kóla nem ivás, meg az ivása utáni bűntudat kérdése is.

Mostanában már azt szoktam csinálni, hogy bármi egészségtelent eszem vagy iszom (édes cukrászdai sütit eszek, kólázok), tudatosan bevállalom, hogy oké, most megkívántam, megeszem és megiszom, és kérem a szervezetemet, hogy a hatalmas erőtartalékaival közömbösítse az elfogyasztott cucc hatásait.
S így csodálatos módon - mintegy szeretettel engedélyezem magamnak, hogy kicsit élvezkedjem is, de - a szervezetem valóban közömbösíti a hatásokat és semmi bajom nem lesz tőle.

Az önmarcangolás viszont egy kemény dió önmagában is, mert számtalan formában visszatér, ráadásul alig észrevehetően. Ez különösen igaz ilyen fényszegény, borús napokon, amikor úgyis fáradtabbak és fásultabbak vagyunk, ennek ellenére pörgünk az ünnepi készülődés lázában égve.
Ha valakire ez most nem igaz, azt csodálni tudom, de a környezetemet elnézve ez sajnos többünkre igaz.
Idegesebbek, türelmetlenebbek vagyunk, ugyanakkor soha nem látott mértékben vágyunk egy kedves, jó szóra, egy mosolyra, egy ölelésre.
Mit tudok kezdeni ilyenkor az önmarcangoló hajlamommal? Először is jó, ha felismerem, hogy mi késztet a szomorkás, búslakodós, önemésztő hangulat megélésére... miért hibáztatom magamat (még mások helyett is, akár)?
Ha a felismerés fénye felcsillan, akkor már jöhet az önszeretet gyakorlat, elengedés lelkigyakorlat vagy oldás (belső vagy külső segítséggel)
Nekem még az is segítség, hogy gondolatban szeretettel megsímogatom annak az egykori önmarcangolós kislánynak (aki én vagyok) a fejecskéjét, hogy ej-ej megértelek, szeretlek és segítek neked felnőni a jelen helyzetekhez ... vagy beszélgetek vele, hogy nincs okod félni, biztonságban vagy, szeretetben élhetsz,... ami épp eszembe jut, amire éppen akkor a legnagyobb szükségem van ... merthogy ő egy mély belső szükségletért áhítozik ilyenkor, azt kell kideríteni, hogy most itt éppen miért...
s bizony ennek kiderítése sokkal körülményesebb mint egy gyors önváddal elintézni a dolgokat.