Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Rasszizmus,fajgyűlölet,nacionalizmus,fasizmus fogalmak érteklmez
2010. december 10. péntek, 12:57 | Éva.   Előzmény

Itt folytatnám ezen fogalmak jelentésének tisztázását,ha lehet.

" A rassz szó "emberfajtát" jelent. Összesen négy rassz létezik: az europid, a mongolid, a negrid és az ausztralopid.
Gyakran tévesztik össze a fajt és a rasszt, így néha például a teljesen hibás ,,fajgyűlölő'' szót használják a rasszista kifejezés helyett, pedig a fajgyűlölő használata nyilvánvalóan tárgyi tévedés, hiszen minden ember egyazon fajba, a Homo sapiens sapiens-be tartozik. Ennek a tévedésnek az eredete valószínűleg egy félrefordításra vezethető vissza. Az angol race szó rasszt és fajt is egyaránt jelenthet."

Sajnos a legtöbb ember nincs tisztában vele, hogy mi a rassz, rasszista, és, hogy olyan, mint "fajgyűlölő" csak más élőlényekre,állatokra,növényekre lehetne érvényes:) . Emberfajok nincsenek, minthogy mi egységes fajt alkotunk.

,,Tehát a rasszizmus olyan gondolkodásmódot jelent, amely kihangsúlyozza a rasszok(emberfajták) különbözőségét, és azok között különböző feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján hierarchiát állít fel." Ez a rasszizmus.''

Az is helytelen megítélés ,amikor a "magyarellenes", vagy "szlovákellenes", vagy "románellenes" tüntetéseket és tagjaikat is "rasszistának" kiáltják ki. Ez meg megint egy új fogalom:
a nacionalizmus.
Ami szintén nem azt jelenti, hogy "utáljuk a másik nemzet tagjait", ez is politikusok, által kialakított téveszme. A nacionalizmus gyökerei a XIX. századig vezetnek vissza, mikor a népek kezdtek nemzeti öntudatra ébredni,de ezzel itt már nem érdemes foglalkoznunk,csak a fogalmakat szeretném tisztázni.

Az is egy velünk elhitetett téveszme,hogy például a cigányokat románaknak kell hívnunk,mert a ,,cigányozás'' rasszizmus.Ők saját maguk hívják magukat cigányoknak,cigányságnak.
Nem roma vajda a vezetőjük,hanem a cigány vajda.Maga a vajda is így nevezi saját magát.
A roma megnevezés férfiak, emberek jelentéssel bír (roma nyelven rom = ember, férfi; roma = emberek, férfiak).

A következő félremagyarázás a fasizmus,ami manapság szintén majd minden nap helytelenül értelmezve hangzik el a médiában,és a köztudatban is.
Fasisztának titulálják ugye,Hitlert,és a ,,náci'' Németországot.
,,Pedig fasiszták az olaszok voltak, Mussolinivel az élükön. A fasiszta a "fasces" szóból származik, az ókori Rómában a lictorok használták (consulok kísérői), hatalmi jelképként. A fasces egy vesszőnyalábbal körbevett bárd volt.
S bár mindkét irányzat szélsőjobboldalt foglal helyet, a német szélsőjobb a II. Világháború előtt és idején a nemzetiszocialisták volt.
Az NSDAP tömörítette őket (Német Nemzeti-Szocialista Munkáspárt). ''
De a második világháború után /óta/,és főleg manapság hangulatkeltésként,és elrettentésként,a fogalmat
a rasszizmusra,antiszemitizmusra,emberirtásra használják,és előszeretettel minősítik vele általában a nemzeti érzelmű jobboldalt,akikre inkább a nacionalista jelző lenne érvényes,bár az is az eredeti jelentésében.

Szóval teljes a káosz/persze nem véletlenül=/,és beszélünk össze.-vissza,tisztelet a kivételnek.

/Az írásban felhasználtam a következő forrást is:
Posztiskolaritás - A rasszizmus fogalma/