Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Rasszizmus (?!)
2010. december 09. csütörtök, 18:30 | KatiPotter

A rasszizmust, vagyis fajgyűlöletet, a származási alapon való ítélkezést és hátrányba helyezést én is elítélem. Azonban ehhez semmi köze a nemzeti érzéseknek: a nemzetünkhöz való érzelmi kötődéshez, családias érzéshez. Sajnos a média hatására is ma terjengenek olyan dolgok a köztudatban, amik erős félreértéseket eredményeznek ebben az ügyben. Rengeteg példát láttam erre nemzeti radikális lévén (rólunk szintén terjesztik, hogy ilyen meg olyan rasszisták vagyunk, mindegy, már megszoktam).
Cigányok: velük kapcsolatban is úgy vagyok, hogy nem fogom az összeset egy kalap alá venni azért, bár tudom, hogy ahol sokan vannak, ott a közbiztonságnak lőttek. Borsodból jöttem, tudom, mi a helyzet. Az, hogy ha egy cigány csinál valamit egy magyarral, azt könnyebben elnézik, mert hát "hátrányos helyzetű"... Cigány származásuk miatt előnyben részesülnek más téren, mindig a "hátrányos helyzetre" hivatkozva, miközben a magyaroknak meg kell magukat húzniuk ezeken a helyeken. Szerintem ez a rasszizmus. Csak erre nem mondják, pedig ezeken a helyeken tényleg ez van. Ezt látom, de természetesen, mert vannak köztük rendesen is (akik közül többen szintén látják ezeket a problémákat), nem fogom őket egy kalap alá venni, hogy ilyen meg olyan gonosz cigányok. Másrészt igazságtétellel, például közbiztonság erősítésével lehetne oldani a konfliktusokon is.
Zsidók: hasonló, nem ítélek meg senkit származása miatt, csak mert Izrael vezetői valójában fasiszták módjára viselkednek, például velünk is, mintha "sárvérűek" lennénk.
Összefoglalva: nekem nem léteznek sárvérűek és aranyvérűek. Összetartozunk mindannyian, ezen belül vannak egyfajta nagycsaládnak tekinthető nemzetek. És nekem jó érzés a magyar nemzethez tartozni, szeretni, de ettől a többieket is. Vagyis az, hogy a családunkhoz kötődünk, az nem azt jelenti, hogy a szomszédot meg utáljuk, így képzelem valahogy, ezt a hasonlatot találtam, ami szerintem szemlélteti ezt. A felmerülő konfliktusokról azért érdemes beszélni viszont, hogy tudjunk rá megoldásokat találni. Jó lenne az igazságosság és béke felé terelni a dolgokat, amennyire tudjuk.