Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Megnéztem a filmet, holnap megnézem még egyszer. Komolysága
2010. december 08. szerda, 23:12 | Nocsak nocsak   Előzmény

Megnéztem a filmet, holnap megnézem még egyszer.

Komolysága mellett még humoros is. Valóban elgondolkodtató, a hit - félelem relációban is, bár ez az ortodox vonal a maga bálványimádásaival kissé rontja az összképet, ugyanakkor arra is rávilágít, hogy igazából nem számít. A bolond látszólagos hazugságai mind igazzá váltak, kivetítve rá a gondolatot, hogy biztosan azért, mert kétségektől mentesen hitte, hogy valóban megtörténnek a dolgok, amiket jósol, végül saját halálával beteljesítve utolsó jóslatát.

Azért ez némileg olyan hatással van, mintha ő irányította volna Istent és Istent eszközéül használta akaratai teljesítéséhez.

Nagyon hiányzik viszont a katarzis a végéről, amikor Tyihonnal találkozik.
Kiderül, hogy nem halt meg az aki miatt egész életén áttartó bűntudat gyötörte. Ugyanakkor rámutat ez arra is, hogy mennyire nem vagyunk tisztában a valósággal, és olyan vélt bűntudataink miatt szenvedünk sokszor, amely bűnöket el sem követtünk.

És a halálánál is katarzis vártam, nagy sírás rívást a bátyuskák gyászát, és konklúziót, vallomást Anatolij atyuskával kapcsolatban, hogy lám Isten a bolondokat választja a bölcsek megszégyenítésére, ahogyan meg is szégyenültek sőt be is látták, de elveszett így a film csattanója.

Végkövetkeztetés nélkül maradt a történet. Csak úgy elmúlt, csak úgy meghalt az egész.
Talán épen az volt a cél. Bemutatni, hogy meghalni ilyen csendes egyszerű csindradattától mentes dolog valójában.