Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Szerintem nem mindegy, hogy tetteket ítélünk el, vagy a
2010. december 01. szerda, 11:01 | KatiPotter

Szerintem nem mindegy, hogy tetteket ítélünk el, vagy a társainkat. Úgy vagyok vele, hogy nem gyűlölködök, igazából nem is tudom, milyen, hogy valakit úgy gyűlöljek. Viszont bizonyos, tettek, jelenségek ellen felszólalok, ha kell, amikről úgy gondolom, hogy ártanak a közösségnek. Nyilván ilyenkor megnevezi az ember az elkövetőt, de nem gyűlölet ez iránta, hanem védekezés egy jelenség ellen, pontosabb kifejezéssel a jóért. Persze csak annyit tehet az ember, hogy kifejezi nemtetszését.
Például most eszembe jutott Alföldi Róbert, ma valószínű én is megyek arra a tüntetésre, ha sikerül eljutnom, ahol követeljük a leváltását. Mert olyan jelenségeket képvisel, amiknek nem kellene a Nemzeti Színházunkkal kapcsolatban szerepelni. Felháborítónak tartom, amiket művel, de nem gyűlölöm, csak nem akarom igazgatói székben látni, mert szerintem romboló hatású a szélsőliberális és a magyar nemzeti érzelmeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyó viselkedése (majdnem megengedte a románoknak, hogy ott ünnepeljék azt, ami nekünk a trianoni diktátumot jelenti, normális?!). Kb. ilyesmikre gondolok.
Amikor erre gondolok, nem utálatból indulok ki, hanem az azok iránti szeretetből, akiket védeni akarok. Lényegében mindenkiért, hiszen szerintem az igazságtalanság az Egésznek árt. Ezért magamra nézve nem romboló, hanem lelkileg építő hatásúnak érzem, azt érezném rombolónak, ha elfojtanám, eljátszanám magamnak az abszolút elnéző ént, miközben bennem lenne, hogy közben megy az embertelenség, és én becsuktam a szemem, nem szóltam ellene semmit azt az értékrendet képviselve, amit magaménak érzek. Akkor úgy érezném, hogy becsapom önmagam.
Ilyen esetben igaznak érzem: "A közöny és az elhanyagoltság gyakran több kárt okoz, mint a nyílt ellenszenv." (Rowling) Persze van egy határ, amit lehet érzékelni. Ha valakik szeretetéből, védelméből indul ki a dolog, akkor addig lehet menni szerintem, addig nem erőszak. Ameddig védekezés. :)