Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
???
2010. november 21. vasárnap, 0:28 | Alenka (útkereső)   Előzmény

Az asztmások kifújni nem tudják a levegőt, ez akkor is így van, ha hörgőtágítót kapnak. Nem azért fullad, mert nem megy be a levegő, hanem azért, mert nem tud kijönni. És természetesen megfullad, mert nem tud újabb levegőt venni, de nem azért, mert nem tud belélelgezni, hanem azért, mert nem tud kilélegezni.

Van jónéhány asztmás ismerősöm és kevés olyan ismerősöm van, akinek nincs problémája az anyjával vagy tán egy sem. Nemrég mesélte kedvenc asszisztensem a saját rohamát, amihez a végén mentőket kellett hívni. Neki teljesen saját betegsége, az anyja törődését hiányolta egész életében, kevés híján éhen halt, annyira nem törődött vele az anyja. Hogy domináns volt-e az anyja vagy egyszerűen hanyag? Verte, ha nem úgy viselkedett, ahogy kellett, de ez teljesen általános szülői magatartás volt az ő generációjában.

Az egyik barátnőmnek mindhárom gyereke asztmás, természetesen agresszív, verekedős, ivós, pénzelverős apukát kirúgta, bár úgy érzi, hogy nem eléggé időben. Apa és gyerekei kapcsolatát támogatja, semmivel nem zavarja, a lehetőséget mindig biztosítja annak ellenére, hogy a gyerektartás rendre elmarad. Tőle egy rossz szót sem hallanak az apáról. Hogy az anya domináns volna? Aligha.

Nekem nagyon gyanús az az érvelés, hogy azért domináns, mert végsősoron attól fél, hogy nem fogják szeretni. Szerintem könnyedén bármelyik lelki problémára ráfogható, hogy végsősoron azért van, mert attól fél, hogy nem fogják szeretni.

Minek egy anyának dominánsnak akarás, a gyerek fölött tejhatalma van kezdettől, sőt a gyerek minden szeretete az övé? És ez még akkor is így van, ha nem valami fényes anya. Mert a gyerekek már csak ilyenek, akkor is szeretik a szüleiket, ha bántják őt.
Nem akkor lesz domináns anya valakiből, amikor általában a szülőkkel szembe fordulnak a gyerekek,és a szeretetük elvesztésétől joggal félhetnének, tehát valójában nem erről szól a probléma.

Nem hiszem, hogy az így feltett kérdés a valódi problémára kérdez rá.

Biztosan vannak anyák, akik nem érzik magukat szerethetőnek és kapaszkodnak a gyerekükbe, bizonyára nagyon sokan vannak. Bizonyára nagyon sokan vannak, akik bizonygatják, hogy milyen nagyon szeretik is magukat, miközben szabályosan kínozzák magukat. Biztos sok anya borzalmas anyának tartja magát, miközben mindenkinek igyekszik bizonyítani, hogy milyen nagyon jó anya ő.

Vannak sokan anyák és apák, nők és férfiak, akik vámpírként szívják mások energiáját, akik mások dühéből, figyelméből vagy szeretetéből táplálkoznak, mert magukban a szeretet forrását nem találják.

És van a hatalom. A hatalom, ami mindenütt ott van. Nem csak az anyák és nem csak a gyerekeik viszonylatában.

Ha megnézzük az anyát, hogy miért nem engedi felnőni gyermekét, akkor nézzük meg a gyereket is, hogy miért nem akar felnőni? Van, akin zsarnokoskodhat a szülő, nem csak anya, apa is, és van, akin nem.

Üdv:
Alenka