Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Tudomány és szív
2010. november 14. vasárnap, 13:43 | KatiPotter   Előzmény

Virág, megfigyeltem korábban is, hogy sokszor tudományosan fogalmazol érzelmekkel kapcsolatos dolgokról is, mint a pszichológusok vagy egyéb szakemberek. :) Ez nem negatívum (ez szerintem olyan semleges dolog:), csak megfigyeltem, és most már jobban látom, hogy miért lehet. Amúgy velem is elő szokott fordulni (szerintem kicsit most is:), valamennyire sokunkkal, de nálad ezt különösen érzem ezt, és lehet, hogy érzed a hiányát a szívnyitásnak, egyébként nem zavarna, hogy nem olyan sok a tárgyi tudásod, amennyit szeretnél (ettől még lehet sok, csak nem vagy elégedett). Ezen valamennyire én is átestem, mert nem tanultam meg annyit az egyetemen, amennyit szerettem volna, sőt sokkal kevesebbet, mint gondoltam korábban, hogy majd sikerül. De úgy vagyok vele, hogy az igazi értékek, és az a boldogság, ami nekem boldogság, az nem fog össze ezzel. Annyi tudást szeretnék, amennyi a céljaimhoz kell. Csak amennyit használni tudok, a többinek számomra nincs igazi értéke. Sem pedig a diplomának, sem az ún. "műveltségnek". Mi a műveltség, mi az igazi tudás, erre lehet érdemes kicsit rámeditálni. :)

A tudományos/érzelmes látásmódra kitaláltam egy példát. Pont szakdogaírás közben én is gondolkoztam ezen. Van benne egy ilyen mondatsor:
Az Upponyi Mészkő formáció szövete irányított, homogén pátit. Anyagának 98%-a kalcit, 1%-a kvarc, 1%-a szericit. A Rakacai márvánnyal sorolják egy rokonsági körbe (de ebben felismerhető ősmaradványok nincsenek), kora ez alapján felső-devon.
Ezt szívnyitósra lefordítva: milyen szépek az ezekből a kőzetekből álló sziklák, milyen szép a körülötte kialakuló élővilág. Nyilván aki ott természetvédelemmel foglalkozik, érdemes ismerni a helyet természettudományos szempontból. De ami igazán jó, átérezni a természet szépségét, és akkor nem számít, melyikben van "érdekesebb" ásvány, az egész úgy szép, ahogy van. :) Nagyon jól szoktam magam érezni, mikor sétálok arra, és bár ugyan elgondolom, mi miből áll nagyjából, de elsősorban olyankor nem arra figyelek. Csak akkor, amikor épp kell, pl szakdoga-íráshoz. Amúgy önmagában most nem tudnék a részletesebb infókkal mit kezdeni. Most az se jut eszembe, hány millió éve is volt a devon (pedig párszor már olvastam), de majd utána nézek, amikorra kell (sok számadatot képtelen vagyok hosszú távra megjegyezni) Ha éppen egyszer mégis kell, majd utánanézek ezeknek a részletesebb összetételeknek újra, mert ezeket valószínűleg egy idő után el fogom felejteni, ha nem ezzel fogok foglalkozni.