Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Ademon képe
Szerintem a jó a és rossz az álltalában egy helyzet
2010. augusztus 19. csütörtök, 15:19 | Ademon   Előzmény

Szerintem a jó a és rossz álltalában egy helyzet függvényében értlemezhető. Minél objektívebben tekintünk a dolgokra, a "jó" és a "rossz" annál inkább átalakul "pozitívvá" és "negítívvá", majd aztán csak "ballá" és "jobbá" (vagy "erre és arra").
Szerintem minden relatív és a dolgok szilárd mibenléte csak időleges.
Amit mi relatívan jónak és rosznak értlemezünk, azok pusztán lehetőségek az élet színpadán. Azonban mégis vannak olyan igazságok mint pl:

- a boldogság jobb érzés mint a keserűség
- a szeretetteljes embert álltalában jobban szeretik mint a gyűlölködőt
- a bátorság jobb mint a félelem
- több ember boldogsága magasabb rendűbb mint egy emberé.
- egy ember boldogsága a többi kárára pedig sokkal inkább önzés, mint szeretet.

Persze jogos kérdés lehet, hogy vajon egy boldog társadalom idővel nem kényelmesedik és gyengül-e el a boldogság hatására?

Éppen ezért mondanám inkább azt, hogy minden relatív. Mivel mindkettő megvan bennünk, így szerintem nem a jó és a rossz megítélése a fontos, hanem inkább a kettő közötti egyensúly megteremtése. A jó és a rossz fogalmát érdemesebb a saját életünkre alkalmazni, minthogy világigazságként kiiáltani.

Mógusnak igaza volt, csak épp azt felejtette hozzátenni, hogy a hatalma is csak addig tartós, amíg a a "többiek" is beleegyeznek, hogy rendelkezzen vele. Az öncélú hatalom végül könnyen önmaga ellen fordulhat.