Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Ademon képe
Olyan értelemben lehet téveszme, ha azt objektív igazságnak
2010. augusztus 14. szombat, 17:48 | Ademon   Előzmény

Olyan értelemben lehet téveszme, ha azt objektív igazságnak tüntetik fel. Az egyén számára lehet egy kapaszkodó, de csak azért mert ő lát benne valamit, ami előreviszi. De épp ez a lényeg: az ember hajlamos a saját fejlődési módszereit, sikereit összetéveszteni valamiféle egyetemes módszerrel.

Pl. sokszor hallom, hogy értelem és gondolkodás útján nem lehet elérni, megérteni a megvilágosodást. De ez olyan mintha azt mondanánk, hogy az Önvaló/Isten sem képes rá, annak ellenére, hogy korlátlannak és végtelen lehetőségekkel telinek tüntetjük fel. Nem hiszem, hogy létezne olyan "módszer", amivel lehetetlen lenne elérni a teljességet.

Sokszor van szó rossz ego-ról, megszüntetni való elméről, formából való menekülésből a Nirvánába. Egyik oldalról óvnak minket attól, hogy ne csataként fogjuk fel az életet, aztán a másik oldalról máris ellenségnek kiáltanak ki egy csomó belső tulajdonságot (ezt égesd fel, azt szüntesd meg, ne akard megérteni a világot, ezt csinálod rosszul, azt gondolod rosszul). Ezek a dolgok leginkább a még nem megvilágosodott, de tapasztalt keresők, tanítók szájából hangzanak el, de néha nagyobb mesterek is beszélnek róla. Pedig szerintem nem egy korlátozó világban élünk, hanem egy folyamatosan kiteljesítőben.