Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Teljesítsd a kötelességedet, ne várd az eredményt!
2009. március 17. kedd, 13:42 | Huszti Sándor -...   Előzmény

A képen az látható, amint Krishna (kékes bőrszínnel) és Arjuna a kuruksetrai csatába hajtanak a harci szekéren. Arjuna az egyik főszereplője a műnek, egy majdnem makulátlan lelkű királyfi.
Krishna isteni inkarnáció, elvállalta, hogy Arjuna szekérhajtója lesz, miközben támogatja, védelmezi és tanítja az ifjú királyt.

A csata kezdete előtt játszódik az a híres párbeszéd, amikor Krishna feltárja Arjuna előtt a karma-jóga titkát, az önzetlen cselekvést.
Önzetlen, azt jelenti, hogy nincs benne semmilyen önző, önös szándék, érdek. Azt mondja az Úr, hogy úgy cselekedj, hogy ne legyen mögötte sem jó szándék, sem rossz szándék, és semminemű érdek!

Arjunának a trónját kell megvédenie a saját rokonai, barátai, ismerősei ellen. Ezért kétségek gyötrik, hogy harcoljon ellenük és azzal bűnt követ el, vagy engedjen a trónbitorlóknak és akkor nem követte a dharmáját?! / Dharma ~ feladat, kötelesség /
Krishna azt mondja:

"Teljesítsd a kötelességedet, mert semmi sem illik annyira a született harcoshoz, mint a derék csata..! De ha kitérsz a harc elől, holott rendelt kötelességed ez, bizony, akkor bűnt követsz el. ... Ne önző célokért, ne hatalom és diadal vágyából emeljed a fegyverzeted, hanem azért, mert a kifürkészhetetlen sors erre a helyre állított, és kötelességed parancsol a harcba.
Ne várd az eredményt, a helyes cselekedet vezéreljen, nem pedig a gyümölcse amelyet az hoz majd. Önzés ne kapcsoljon soha semmi tetthez, szabadon szilárdan cselekedjél, mert csak a silányak munkálkodnak azért hogy jutalmat nyerjenek."

Vagyis ha az a dolgod, hogy harcolj, akkor tedd azt, és ne foglalkozz mások véleményével, erkölccsel, jutalommal és büntetéssel. Tedd azt, ami helyes és hagyd el, ami szerinted jó!
Helyes az, ami elrendeltetett, ami az út, aminek lennie kell!

Érdekes lenne egy olyan világ, ahol például a tolvajt nem ítélik el, mert úgy gondolnák, hogy ez a dolga, lopjon! Akit pedig  meglopott, az meg nyilván megérdemelte, mert ez volt a végzete.