Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Ma a boltaban
2010. augusztus 05. csütörtök, 21:32 | Nagy Edit2   Előzmény

Ma bementem az általam igen sűrűn látogatott boltba. 3 db csokoládét vettem. Nem szoktam, de most figyeltem mit üt be a pénztáros.
Rá volt címkézve a csokira, hogy 145.-. Ő 155.- -ot ütött a gépbe. Szóltam neki...... Azt modta, tévesen ráragadt egy másik árcédula. (tudom nem úgy volt, mert a többi 50 csokin is ez volt rajta)

Hagytam.

Majd váltania kellett pénzt,(10.000-sel fizettem a 400Ft-ot, ami ugye csak 390.- , és 1000-ig már visszaadott) mikor visszajött újra odaadta a 600.--ot. Nem is gondolkodtam, csak szóltam, pontosabban csak szólt a szám, hogy ezt már odaadta.

Hálás volt, és megköszönte.

Két kérdés merült fel bennem:

1. Miért szóltam?
Tényleg olyan becsületes vagyok? Vagy csak megszoktam, hogy így viselkedek, mert erre szoktattam magam? Vagy félek, ha én becsapok másokat, akkor én is ezt kapom?

2. Vajon Ő ezt hogy élte meg, aki tudván tudva becsapott engem 10Ft-tal, én meg a 600 Ft-ot nem tettem el.

Tuti biztos vagyok benne, hogy én nem vagyok becsületes, mert a lelkem mélyén fogalmam sincs arról, hogy mi is a becsület.
Pedig becsületesen viselkedek sokszor. Bizonyos birka effektus ez is. Bár a társadalom számára előnyös. De attól én még nem kerültem közelebb a becsületességhez.

Hmmmm...:)