Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Poggyászok
2008. július 30. szerda, 11:19 | Névtelen (útkereső)

Ex légitársasági dolgozóként szerencsére tudom, hova mennyit lehet vinni... USA-ba pl. 2 db-ot, mert ott piece concept van... vagyis darabra mérik a poggyászt, nem kilóra... viszont jó hír, hogy a 2 db lehet elég nagy súlyú is, azt hiszem. Csak bírd el. Javasolt a kemény fedeles bőrönd és érdemes fóliáztatni a reptéren. Nem túl drága dolog, viszont a rakodók nem merik "megdézsmálni". Ha mégis látványosan kiberhelte valaki, akkor azt hiszem már kártérítést kérhetsz. Érdemes listát készítei arról, mi van a feladott csomagban!!! Ezt a retiküllel együtt a kézipgyyászba tedd. Praktikus több rekeszes kézitáskát vinni, amiben max. púder, stb van. És 1-2 napra való tisztálkodó szer, töbszappan. A tusfürdőt lehet, hogy biztonsági okokból elveszik, ahogy a bugyli bicskát, körömreszelőt és manikűr ollót is kénytelen vagy a fedélzeten nélkülözni. Még parfümből is csak mintát rakj el. Törölközőt és 1-2 vátóruhát, fehérneműt, fürdőruhát is a kézibe rakd, ha nyaralni mész. Ha kergetned kell érkezéskor a bőröndödet, vagy eltévedne a feladott poggyászod, legalább ez legyen nálad.

Ami az igazságtalanságot illeti: képzeld el, mikor eltervezed a nyaralásodat és a gép indulás előtt fél órával visszagurul a bőröndöd, mert befutott egy fizető utas... Merthogy a stand-by jegy erről szól ugyebár... Légitársasági ingyen jeggyel meg csak ülhetsz és várhatod a következő járatot. Ha ez Pesten, Ferihegyen esik meg veled, megvonod a válladat éskimész a következőhöz. Ha Bangkokban ér ez "szerencsétlenség" a költőpénzedből valószínűleg futja még pár napra vagy hétre is, és élvezed tovább a szabit... legrosszabb esetben beugrasz a helyi légitársasági képviseletre besegíteni :) Párizsban ugyanez lehet, hogy arra késztet, hogy a reptéren verj tábort családostól (ezt annakidején egy kolléganőm próbálta)... Ehhez képest a csomagok számát illető megkötések nem is annyira "kellemetlenek" vagy amikor Amsterdamban a rézs karkötőm "fennakadt" az ellenőrző kapun :)))) Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy 2-3 marcona őrnéni és őrbácsi a falhoz lapít és megmotoz... Fincsi volt! Mindez még Bin Laden előtt volt! Szóval a fém karperec besípolt a kapunál, én meg kutyaszorítóban voltam. A végén egy jót nevettem... Végül is, pl. nem a Bangkok Hiltonban kötöttem ki...

Mindenesetre tetszik a megoldásod a tatyókkal. Én egyszer Rómában valahogy a check-int is kikerültem, mivel nem találtam meg a bazi nagy Fiumicio-n és a gépem meg már indulni készült perceken belül. Firenzében a csomimat a 7 órás gépről visszadobták, mert megtelt, a 9-es meg csak koccolva érte el a csatlakozást. 2 testes csomaggal megrakva rohantam a Róma-Bp. járathoz, 36 fokban, farmerben, hosszúujjú pólóban (Firenzében 20 fok se volt reggel 6-kor, mikor a reptérre értem). Némi testedzés és akadály pálya, checkin-kerülő után potom félóra alatt elértem az ucsó pillanatban a gépet. A kapunál a tranzitban csak lestek, hogy kerültem oda, de mivel hely is volt meg jegyem is, mosolyogva felraktak csomagostól. Ha belegondolok, elég furán festhettem ott, nyakig beöltözve, egy maratoni futással a hátam mögött :)))) Bizonyára értékelték hősiességemet... Vízveszteségemet is pótolták gyorsan a gépen :)))

Szóval a morcos légiközlekedési rendészettől valóban nem kell megijedni! Vannak csodák!

Egy (harc)edzett ex-légitársaságis...