Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Kell hozzá
2010. július 01. csütörtök, 19:44 | szma (útkereső)

sok fantázia, csipetnyi humor, éleslátás és semmi előítélet... erről a történetről Mátyás király jutott eszembe, aki nem ritkán bujtatta mondanivalóját "álruhába", vagy öltötte magára ő maga. Aminek két oka is volt egyrészt az emberek nem ijedtek meg a szerepétől (a királytól, a hatalomtól, az igazságtól), másrészt, akivel beszélt, azt meg is szűrte azáltal, hogy "szóképeit" csak az értő ember tudta megválaszolni! :)

Belátom, hogy elég bizar a történet, de el kell mondjam egyes mondatairól nagyon az jött le (persze, ha a gázos részét lebontom), hogy:
Bár vannak gondolatok/ismeretek/tények, amelyek válogatás nélküli "tanítása"/ továbbadása lehet ugyanolyan veszélyes, mint amilyen (adott helyzetben) hasznos...
Nem megfelelő felkészültség (adó-vevő) esetén még kárt is okozhat - ez minden "vallás"/tanítás/ismeret esetén így van, ami a "valláson"/tanításon/ismereten bosszulja meg magát...
Ami nem azt jelenti, hogy ne add tovább, de ...
Nem véletlen, hogy a példabeszédek azoknak szóltak, akik Jézus köré gyűltek (nem ő ment, hozzá jöttek) vagy mondjuk aott a tóra, aminek igazán értékes részét évszázadokon át szóban adták át, egy igen-igen szűk rétegnek s még így sem nyíltan kommunikálták, hogy nesze neked, itt az igazság... :)
Nem tudom felfogták volna vagy sem, abban az időben, ott és akkor...