Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Michaelita képe
attól függ...
2010. június 15. kedd, 10:00 | Michaelita

Nagyon jó kérdés, köszönet érte!

Véleményem szerint egy bizonyos fejlettségi szintig a korábbi lelki lenyomatok, minták befolyásolnak, s annak megfelelően reagálunk. Amint ezeket igyekszünk kitisztítani, elengedni, már egyre kevésbé befolyásolnak.

Utána szerintem már attól függ, hogy mit szeretnék, mit akarok látni, hogy mennyire vagyok ura a saját gondolkodási folyamataimnak, hogy mennyire tudom irányítani, mennyire tisztán tudom látni önmagamat és a másik embert, s mennyire vagyok szabad a korábbi (előző életbeli) karmikus mintáktól.

Akit érdekel:) ebben a témakörben van egy nagyon jó könyv: A boldogság művészete (Kézikönyv az élethez). Dr Howard C. Cutler pszichológus írta, a Dalai Lámával készített interjúk, tanítások, tudatunk irányítási folyamatainak leírása alapján.

Számomra legtalálóbban ezt Epiktétos fogalmazza meg. Idézem:
"Minden dolgot két oldalon lehet megfogni: az egyik oldalon lehet vinni, a másik oldalon nem. Ha a testvéred igazságtalan hozzád, ne arról az oldalról fog meg a dolgot, hogy igazságtalan: mert ezzel a megfogással nem lehet a dolgot "hordani"l
Inkább arról az oldaláról fod fel, hogy a testvéred és veled együtt nevelkedett: így az elviselhető részén nyúlsz a dologhoz."

Hm...Lehet, hogy nagyon leegyszerűsítettem a dolgot??