Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
A jó és a rossz az egotól való :D Ami nekem jó, az lehet
2010. június 01. kedd, 4:35 | inf3rno (útkereső)   Előzmény

A jó és a rossz az egotól való :D Ami nekem jó, az lehet másoknak rossz, nézőpont kérdése. Ha egyszerre nézed a dolgot minden nézőpontból, akkor eltűnik a jó és a rossz is, kioltják egymást, eggyé válnak stb... ki hogyan értelmezi.

A legnagyobb zavart szerintem az okozza a jó és a rossz fogalma körül, hogy két jelentése van, az egyik, amit fent írtam le, a másik pedig az erkölcsi szempontból helyes és helytelen. Ez utóbbinál az erkölcsi szabályok döntik el, hogy jó e vagy rossz. Ez jobb esetben nézőpont független szabályrendszer, de a szabályok értelmezése módosíthat ezen, és nézőpont függővé teheti.
Pl "ne lopj" -> kit mit tekint lopásnak stb...

Aztán ha az erkölcsi szabályrendszer beépül az ember személyiségébe, akkor ott cseng mindig a kis hang, hogy "enyje, rossz kislány/fiú voltál" :D Az életet ez alapján fel lehet fogni úgy is, hogy harc a rossz és a jó között, mindegyik meg akar nyerni magának, de a döntés a tiéd, hogy melyiknek adsz igazat, a kisangyalnak vagy a kisörgödnek. :-)
Anno láttam a húrelméletről filmet, aztán ott úgy képzelik el a világot, hogy két sokdimenziós felület ütközött, és az ütközésből jött létre az anyag, ami az univerzumot alkotja, meg a tér és az idő. Ha úgy vesszük, hogy a két felület a jó és a rossz, akkor a világ a jó és a rossz harca, és mivel az van belül, ami kívül is, ezért a jó és a rossz harca benned is ott van. Persze még lehet olyanokra gondolni, hogy test szintjén szeretet és félelem, elme szintjén fény és sötétség, lélek szintjén menny és pokol. Rengeteg dolgot össze lehet szedni a témában.

Ha az erkölcsi oldalát nézzük a dolognak, akkor egyértelműen létezik a két fogalom. A megkülönböztetésük az erkölcsi szabályrendszerünktől függ. Az, hogy ez jogos vagy sem, az már nehezebb kérdés. :-) Olyan szempontból jogos, hogy segít az embereknek az együttélésben. Gond akkor szokott lenni, ha a szabályrendszerek eltérőek, és így nem értik egymást a felek. A másik gond a szabályok félreértéséből, kiforgatásából adódhat pl a spanyol inkvizícióban is sorra gyilkolták emiatt az embereket.