Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
A most nem létezik
2010. május 30. vasárnap, 22:08 | Karmatörlő (útkereső)   Előzmény

Előbb-utóbb el kell olvasnom Tollétől A most hatalmát, már néztem részeket belőle a neten, de nem volt affinitásom végigvenni. Ugyanis már most egészen biztos vagyok benne, hogy a most nem létezik.
Az, amit úgy szokott folyni a csapból, hogy a múlt már nincs, a jövő még nincs, csak a most/jelen létezik ez valójában csak egy féligazság. Még inkább az sem.

Első variáció: A most megélése alapvetően a múlt megélése
A mindennapi életünjk úgy működik, hogy tudatalatti rutinokat futtatunk. A helyzetnek a beazonosítása, amiben éppen vagyunk, az már eleve egy múltban fixált rutin, amiként beazonosítjuk szintén egy program, amiként reagálunk rá, az szintén egy már korábban megírt program. Vagyis, a most megélése semmi más, csak múlban rögzített programok futtatása. Nincs benne semmi, ami most lenne.

Második variáció: A most csak a jövő múltja, most csak a jövő visszavetülését éljük meg, vagyis a múltat
Az élő mátrix című filmben elmagyarázták, hogy hogyan érzékelünk. Amikor megégetjük a kezünket, akkor az fizikai esemény és az agyi inger tökéletesen egy időben zajlik, holott az idegpályáknak van egy műszerrel nagyon jól mérhető inger-válasz reakciósebessége. Az egyidejűség több kísérlettel igazolhatóan úgy jön létre, hogy az agyi inger egy jövőből visszavetített impulzus, már azelőtt küldi a jelet az agy a megégetésről, hogy fizikailag megtörtént volna.
Magyarán a most nem létezik. A most csak a jövőből visszavetítve létezik, vagyis a most eleve a múlt.

Gáz.
Óvatosan kell bánni ezzel a mosttal.

Nekem ebből egyetlen tanulság származhat. Ha a múlt nem létezik, a most az valójában a múlt, most akárhogy vesszük, valamiféle múltat élünk meg, akkor a most nem létezik. Ha sem a múlt, sem a most, sem a jövő nem létezik, az egyetlen dolgot jelent, az idő nem létezik.

A most, mint időfogalom nem létezik.
A most kizárólag megélésként létezik, sehogyan máshogy.

Ez a szócséplés az egó haláláról a jelenben szerintem egy jó nagy átverés.
A megélést az egó a tudatalattiból ráncigálja elő az ingerszűrőjén keresztül. A tudatalattiban minden tapasztalás és mindenféle megélés ott van, minden most van. hogy abból mit választ, az rajta múlik, az egó ingerszűrőjén.

:)