Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Az alázat hiánya abból fakad, hogy többnek értékeljük magunkat
2009. január 29. csütörtök, 17:12 | Huszti Sándor -...   Előzmény

"Megígéred?" - Azt, hogy benne van a megoldás?

Persze hogy megígéri, Dóri is ezt gyakorolja, én is, és más is. Nekünk működik!

Az alázat hiánya abból fakad, hogy többnek értékeljük magunkat a többiektől, mástól.
Ez ugye lehet amiatt, mert: 1. valóban többek vagyunk. 2. tévesen értékeljük magunkat.

Ha valóban többek vagyunk, akkor ugyan miért kapunk az alázat hiányára jelzéseket az élettől? Valami csak nem stimmel, ha ez foglalkoztat, gyanús számunkra is!

A helyes önértékelés mindkét esetben segít. Gyakorlásával kiderül, hogy ki mennyit ér, ki több kitől és pontosan hol van a helyünk másokhoz viszonyítva?!

Ha valóban több vagy, akkor ez válik bizonyossá számodra.
Ha csak túlértékelted magadat, akkor ez majd helyedre tesz!

Egy ilyen tudatos önértékelés kúrát azonban érdemes minden esetben nagy fokú őszinteséggel és a feltárt dolgok elfogadásával kezelni, különben egy hibás, elfogadhatatlan teremtménynek fogod magadat látnia végére.
Ez egyébként igaz is, ha jobban bele gondolunk, de ha el tudod fogadni, hogy hibás darab vagy, - mint oly sok mindenki más is, aki azonosul a személyiségével, - akkor

  1. egyrészt, nem zavar az igazság - nem kell hazudoznod többet magadról!
  2. másrészt az elfogadással végre befogadod azt, amivel csak félig azonosultál addig, és a teljes átélése után könnyedén elengeded, pontosabban elengedődik az a dolog.

Például: Valaki alapjában véve egy megbízhatatlan jellemmel bír, de hogy ezt palástolja, magára erőlteti a pontosságot.
Ha ügyesen játssza, akkor akár el is hiszi magáról, hogy Ő megváltozott és onnantól lenéz másokat, akik pontatlanok.

Megszólja Őket, kineveti, nevetségessé teszi, mindezt tudatalatt csak azért, hogy fel ne tűnjön másnak, de még magának sem, hogy valójában Ő is pontatlan, megbízhatatlan!

Ezt a felsőbbrendűségi érzését a világ szóvá fogja tenni és afelé sarkallja, hogy legyen türelmesebb, alázatosabb a megbízhatatlanok felé! Csakhogy amikor ezzel próbálkozik és helyes, őszinte önvizsgálatot tart, akkor előjön majd az emléke, hogy valamikor Ő is ilyen volt és az igazság az, hogy még most is ilyen, csak ügyesen kontrollálja!

Viszont a kontroll nem változtatta meg Őt, nem lett Tőle jobb, mégis egy csomó energiáját felemészti, hogy másnak mutatkozzon, mint amilyen valójában!

A megoldás az, ha felvállalja, hogy Ő megbízhatatlan, pontatlan, trehány, ... belemerül ezekbe a tulajdonságokba, és Önmagán megtapasztalva elfogadja, hogy ez is a világ és az Ő része!
Pontosan azért született egy megbízhatatlan személyiséggel, hogy ezt végre feldolgozza és ne tartsa rossznak. Mert semmi nem rossz, minden csak része a világnak, része Önmagunknak!

Ha ezt így elfogadja, akkor ettől bekövetkezik Benne egy nagy eggyé válás-katarzis, ami után Ő lesz a megtestesült megbízhatatlanság és megbízhatóság egyszerre. Mindkét minőséget, szélsőséget egyszerre fogja uralni, mert elfogadta azokat és felismeri, hogy nincs is ezekkel semmi baj, minden része az Ő belső teljességének!

Felismeri azt  is, hogy azért került bele ebbe a tanulási folyamatba, mert nem tudta, hogy ki is Ő valójában?!
Mert Ő nem megbízható. Nem megbízhatatlan. Sőt nem is mindkettő egyszerre, hanem egy mindezeken túli dolog.

Ez így lehet hogy nagyon elvontnak hangzik, de aki valaha eljutott már egy ilyen teljes feltárás és megszabadulás végére, az tudja hogy így van.
Aki pedig még csak most vág bele az önvizsgálat, önelfogadás belső munkájába, annak nagy segítség lesz a Tudatosítás Sirály csomagok, amely tartalmazza az helyes önértékelés, őszinteség és önelfogadás elméletét és gyakorlatait is.