Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Nírvána - szamszara Próbáld meg így: Az Egód szalad az
2010. május 09. vasárnap, 9:35 | Buddhanita (útkereső)   Előzmény

Nírvána - szamszara

Próbáld meg így: Az Egód szalad az igazság, az út után. Viszonyít mindig, mindenhez. Ezért forgatod a létkereket. Önmagát akarja a külső dolgok tapasztalásával (mindig történjen valami) igazolni, hogy van, él, létezik.

Míg valódi Lényegünk TUDJA , van, él, létezik. Eleve a Nírvána állapotát éli, csak még nem tudatosan. A Szamszara csak azért létezik, hogy Tudatára ébredj. Tedd magadévá, vállj te a Nírvánává.Tud, ismerd, hogy te vagy az.

Nincs út, mert nincs mit keresni. Mit keresel? Azt hogy létezel? De hát már eleve vagy, létezel. Akkor hova rohansz, mit keresel? Addig rohan, keres az ember, amíg tévesen az Egót éli, azzal azonosul. Ebből az illúzióból kell felébredni.

Ha felébredtél, látod minden működését. Benne is vagy a Szamszarában, hiszen itt élsz tovább, de ismered a titkát. Mi miből következett, nem köt magához, nem hajt új tapasztalások felé. Csak Éled, hogy Élsz. 

Észreveszed, nincs különbség, nincs határ, nincs elkülönülés. Ezek csak addig éltek benned, amíg saját magad határaid feszegetted. Ezért mondják azt, Nírváná ugyanaz, mint a szamszara. Mivel az elkülönültséget, a határokat mi rakjuk bele a mindenségbe. Mi szaggatjuk részekre a Nírvánát.

Talán a legegyszerűbb hasonlat ez: ha a világűrt (Nírvánát) meg akarjuk ismerni, tudjuk, hogy határtalan, végtelen, de mi felkockázzuk (szamaszara). Kockáról-kockára (életről-életre) haladunk. Egy -egy kockát megismerve kimondjuk, ez is a világűr, bár ez még csak a megismert része, tovább haladva új kockákat ismerünk fel. De ha fogok egy radírt (megvilágosodás), és a határokat eltörlöm, ugyanúgy ott marad a világűr. Sőt, mindig is ott volt, határtalanul.