Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Amikor 16 éves voltam, egyszer csak azt vettem észre, hogy nem
2010. május 08. szombat, 9:58 | bodza (útkereső)   Előzmény

Amikor 16 éves voltam, egyszer csak azt vettem észre, hogy nem kívánom a húsféléket. A szervezetem elutasított mindent, ami húsos, még a leveseket is. Két évig tartott, akkor jelzett a szervezet, hogy jöhet a hús. Mondanom sem kell, anyám nagyon megkönyebbült...:)

Az a véleményem, hogy az ember mindenevőnek született, a fogsorunk is erre rendezkedett be. Ezért én sosem leszek vegetáriánus. Imádom a gyümölcsöket és zöldségeket, de a húsra is szükségünk van. Én mindent olajjal készítek, ám időnként belülről "dübögnek", hogy "zsírt"!!! Olyankor veszek egy doboz libazsírt, és eszem a zsíros kenyeret zöldségekkel. Van olyan év, amikor a paprikát vagy a paradicsomot utasítja el a szervezetem, vagy a banánt és meggyet, aztán egy idő után már jöhetnek. Amit sehogyan sem vesz be a szervezetem: a tej, tojás, gomba és lencse, pedig mindet nagyon szerettem. Ez már évtizedek óta tart.

Véleményem szerint a szervezetünk mindig jelzi, hogy mire van éppen szükségünk és mire nincs.

Nekem azért van nagy kertem, gyümölcsössel, mert mindent ott termelek meg a családnak. Teljesen bio, soha nem permetezünk semmit, még a fóliában sem! Így tudom, hogy nem mérgezzük magunkat. Fűszerekből saját termesztésűt használok, vagy boltit, de semmi olyat, ami tartósítókat tartalmaz.

Az aprójószágot is magunknak etetem, vágom, minden évben ölünk disznót, és házi vágásból veszek növendék marhahúst, ha azt kívánjuk. A halat tiszai halászoktól szerzem be frissen. Nagyvárosból kerültem ide, nagymamám és öreganyám tanított meg mindenre. Öreganyám 95 éves, azon kívül, hogy néha fáj a dereka, semmi baja nincs. A szomszédom nagyanyja 102 éves korában még elkaparászott a kertjében és mindig azt mondta: "csak boltit ne, fiam"! Tudom, hogy a mai világban ezt nagyon nehéz megvalósítani, de akinek van rá lehetősége, éljen vele!

Itt az ideje a gyógynövények begyűjtésének is, tiszta környezetből már érdemes elkezdeni! Egyébként egy erkélyből nagyon hasznos kis kert válhat, amikor Debrecenben éltem, az erkélyen voltak a gyógy- és fűszernövényeim, sőt zsákban paprika és paradicsom, sőt, uborka is! Saláta és friss retek is volt mindig. Annyival kevesebb méreg...Amióta láttam, mitől csípős a paprika, azóta inkább szerzek magokat és magamnak nevelem - ez szenvedély, biztosan tudjátok. Kezdődik az enyhén csípőssel, aztán még, még, még erősebb legyen! Akár egy konyhaablakban is nevelhető. Kis kreativitással ezen a területen is sokat tehetünk magunkért és családunkért.

Mielőtt gyilkosnak kiáltana ki valaki, jelzem, hogy a boltban kapható csirkét is levágják! :) Ezt már megkaptam egyszer egy állatvédelmis fórumon, és olyan embertől, aki szintén ette a húst. :)

És igazad van: a növények is élnek ám! :)

Amit nagy ívben kikerülök a boltban: a tejespultok. A kicsi fiam az annyira egészségesnek hirdetett pudingtól elfogyasztása után 2 órával úgy néz ki, mintha bárányhimlős lenne. És a dobozos tejtől is. Talán tudjátok sokan, hogy a házi tej tejszínéből pillanatok alatt akár egy petpalack segítségével is nagyon finom házi vaj készíthető. Ugyanígy lehet készíteni belőle joghurtot, gyümölcsöset is akár. Erről a neten nagyon sok jó ötletet találhattok.

A nagylányom eszméletlen mennyiségű bolti szemetet fogyaszt, s mint ahogy azt fentebb is megírta szépen valaki, a mellékhatások közül nagyon sok meg is van nála. Délutáni programja lesz, hogy végigolvassa ezt a topikot! :)