Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Íme néhány gyakorlat, hogy megtaláld Istent.
2010. április 16. péntek, 17:42 | Huszti Sándor -...

Íme néhány gyakorlat, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy megtaláld Istent:

Isten a szívünkben van

Meditációba merülve figyelj a szívedre, nyisd meg egyre mélyebben, és közben gondolj arra, hogy Isten a Te szívedben is jelen van, csak elég mélyen meg kell hozzá nyílnod!
Nyisd meg mélyebben és mélyebben a szívedet, mígnem megtalálod benne Istent. Időnként tedd fel a kérdést: Merre találom Istent? Ha jön válasz, akkor kövesd annak az utasításait!

Isten mindenütt jelen van

Ez egy kontemplációs gyakorlat. Töltsd úgy a napodat, hogy bármire is tekintesz, gondolsz, figyelsz, gondold azt, hogy "Isten abban is benne van", vagy azt, hogy "annak a dolognak az anyaga Isten maga"!

Ha kitartóan vetíted bele ezt az alapgondolatot a dolgokba, akkor egy idő után akaratlanul is ilyennek tapasztalod a dolgokat és megmutatkozhat számodra Isten valódi jelenléte is.

Áldozat

Elmélyülve magadba, tedd fel ezt a kérdést: Mit kell feláldozzak, odaadjak magamból, hogy megtaláljam Istent? Vagy fogalmazhatsz így is: Mi akadályozza bennem Isten megtapasztalását?

Amit válaszként kapsz, azt különítsd el magadtól, majd engedd el, mondj le róla, vagy add fel! Fel is ajánlhatod Istennek, odaadhatod neki magad, illetve egy részedet magadból.

Isten befogadása

Figyelj magadra, gondolj Istenre és kérd meg Őt, hogy költözzön beléd!
Persze, ez egy illuzórikus beköltözés, hiszen most is benned van, mégis a befogadás után sokkal intenzívebb kapcsolatot élhetsz meg Vele, mint annak előtte!

Érdemes ezt a gyakorlatot az előzővel kombinálni, és amikor valamitől megszabadultál, akkor a kiürült helyre befogadnod Istent.

Megbocsátás Istennek

Sokan azért nem tudnak tiszta szívvel Istenhez fordulni, mert a szívükben harag, neheztelés, csalódás, vagy más frusztráció van Isten felé. Korábbi fájdalmaikért, veszteségeikért, kudarcaikért Istent okolják, a felelősséget az Ő nyakába akarják varrni. Ezen változtatni kell!

Mélyülj el magadba és tedd fel a kérdést: Milyen neheztelés, ellenérzés van bennem Isten felé? Amikkel találkozol, azokat kezd el feloldani, feldolgozni, hogy Ismét őszintén megnyílhass, szeretettel fordulhass az Egyetlen felé!

 

A vasárnapi gyakorlás után még felteszek pár gyakorlatot.