Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Az Interneten virágzó szélhámosságok között már említettük
2010. április 06. kedd, 23:16 | Névtelen (útkereső)

Az Interneten virágzó szélhámosságok között már említettük azokat a megtévesztő állásajánlatokat, melyek mögött piramisjáték-szerű MLM tevékenység áll.

Mivel az MLM rendszerben forgalmazó ügynököknek a termékforgalmazás mellett legfontosabb feladata, hogy tovább építsék a hálózatukat, ennek érdekében minél több ember figyelmét ráirányítsák az általuk kínált üzleti lehetőségre, boldogan vetik be magukat a cyber-világba, ahol minimális befektetés ellenében tömegekhez juttathatják el üzeneteiket. Megjelennek "hozzászólásaikkal" különféle levelező listákon, barátinak tűnő befektetési tippeket ejtenek el online csevegés közben, hangzatos apróhirdetéseket adnak fel az ingyenes net-hirdetőkben, tetszetős web kikötőket építenek, intenzív web-promóciót folytatnak, vagy a Netikett szabályaival mit sem törődve küldözgetik csábítóan, de homályosan megfogalmazott munka-ajánlataikat több ezer email címre.

Ha olyan ködös email-üzenet kapunk (ha valaki még nem kapott volna, előbb-utóbb kap majd), amiben valami hasonló áll: "amennyiben Önt érdekli egy másodállásban végezhető tevékenység, rendkívül jó jövedelmet biztosító Interneten végezhető munka, hosszú távú előnyös befektetés, stb. írjon, részletesen tájékoztatom egy nagyszerű lehetőségről", valószínű, hogy valamiféle ügynöki hálózatba próbálnak éppen beszervezni. Legyünk óvatosak, mert ezen esetekben a szépen fogalmazó spammerek többnyire nem munkatársat, csupán balekot keresnek, akik ha elfogadják a meghívást a személyes találkozóra, a meggyőző erejű előadás közvetlen hatása alatt már nehezen tudnak nemet mondani.

Mielőtt magunkra zúdítanánk a MLM elkötelezettjeinek haragját, hangsúlyozni szeretnénk, hogy nem teszünk egyelőség jelet az MLM és a szélhámosság közé, de sajnos tény, hogy ezen rendszerek nagy része hamis reményeket ébreszt, az új belépők pénzére utazik, akiknek ez a befektetés soha nem térül meg. Mivel az Interneten gyorsan terjednek ezek a módszerek, és előbb-utóbb minden álláskereső belebotlik ezen ajánlatokba, érdemes tisztázni, mit is takar az MLM, vagy más néven network marketing fogalma, és mitől válik az egész szélhámossággá.

Az MLM lényege, hogy a hálózat keretében forgalmazott termékek értékesítése nem a hagyományos csatornákon (nagyker, kisker) történik, hanem egy lépcsőzetesen kialakított ügynöki hálózaton keresztül. A tagok feladata a termék értékesítése mellett ezen ügynöki lánc folyamatos bővítése. Nem hiszem, hogy van ember széles e hazában, aki még nem hallgatott (szenvedett) végig egy-két vagy netán több előadást az MLM felépítéséről, működéséről, jövedelmezőségéről, ezért most nem rajzoljuk fel az ismerős mátrixot.

Ami közös az MLM és a piramisjáték esetében, hogy a hierarchiában alacsonyabb szinten álló tagok pénzt juttatnak a magasabb szinteken levők felé, és ahogy a rendszer egyre lejjebb épül, elvileg mindenki jövedelemhez jut mindaddig, amíg van lehetőség új tagok toborzására. Egyszerű logaritmusszámítással kimutatható azonban, hogy az így épülő piramis hosszú távon nem működhet, mivel X lépcső után egyszerűen elfogy a potenciális bevonható emberek száma. Ha nincs több befizető, a rendszer összeomlik, és az alsó szinten levő tömegeknek már nincs aki fizessen, ők a vesztesek.

A klasszikus kérdés: mi különbözteti meg a legálisan működő MLM hálózatot a tiltott piramisjátéktól? A piramisjáték játékelméleti szempontból zárt rendszer, tehát összességében annyi pénzt nyernek a nyertesek, amennyit a vesztesek elveszítenek. Az MLM rendszerben forgalmazó ügynököknek azonban kettős feladata van: amellett, hogy új tagokat szerveznek be a hálózatba, a hálózat által forgalmazott termékek eladását is meg kell szervezniük. A piramisjátékkal szemben, ahol csak az új tagok befizetéseiből képződnek a csúcson állók bevételei, az MLM hálózatba így folyamatosan áramlik a termékek termelői és fogyasztói ára közötti különbözet, tehát elvileg lehetséges, hogy mindenki nyer vele. A kérdés az, hogy mi az arány a kétféle eladás (a bevont új tagoknak eladott ún. belépő-csomag, valamint a hálózaton kívüli vásárlók felé történő értékesítés) között. Amennyiben a termék nagyobb mennyiségben nem eladható (és ez bizony sok esetben így van, mivel ára gyakran jóval meghaladja a boltokban forgalmazott versenytársakat), azaz a forgalmazó bevétele kizárólag az új tagok toborzásából származik, gyakorlatilag egy zárt piramisrendszer alakul ki, ahol néhány lépcsőben elfogy az ország lakossága, és bekövetkezik az összeomlás.

A világ egyik legnagyobb piramisa Albániában épült fel a közelmúltban, miután a külső információktól elszigetelt ország lakosságának nagy része, mindenféle kontroll nélkül, a szép jövedelem reményében kapcsolódott be a hatalmas láncba, majd az összeomlásakor tömegek vesztették el vagyonukat az országos méretűre nőtt piramisjátékban. Az emberek elkeseredése nemzeti felkelésbe torkollott, az események okait annak idején sokat elemezték a napilapok is.

Visszatérve az MLM tevékenységhez, elvileg sikeresen is végezhető ez a fajta munka, van akinek saját bevallása szerint kitűnően jövedelmez, de tény, hogy a beszervezett tagoknak csak kis hányada jut el a gyémántgyűrűs szintekre. Ehhez a munkához speciális adottságokra van szükség, hiszen a rendszerbe való belépés teljes elkötelezettséget kíván, ami gyakran az emberi kapcsolatok megromlásához vezet. A kívülállók, vagy a rendszerben csalódottak gyakran támadják ezen ügynökök módszereit, akik sok esetben agresszív technikákat alkalmaznak a meggyőzésre, kétes üzleti gyakorlatot folytatnak, ködösítenek, rabolják hallgatóságuk idejét amikor nehezen térnek rá a lényegre vagy matematikailag félrevezetik a közönségüket.

Természetesen az Interneten is jelen vannak a nagy MLM cégek, saját domain alatt találjuk a legnagyobbakat, és megismerhetjük a hivatalos változatot, de ha egy kicsit alaposabban szétnézünk, az érem másik oldalát is! Az Internet világának legszimpatikusabb vonása demokratikussága, azaz, hogy ez a médium soha nem egyoldalúan informál. Hiába dicsőíti önmagát a cég saját honlapján (www.amway.com), ha a benne csalódottak tömegével hoznak létre olyan web oldalakat, ahol leleplezik annak hazugságait, leírják saját negatív tapasztalataikat. Lásd példaképpen a "Internet Society of Ex-Amway Distributors" nevű szervezet kikötőjét, ahol a felsorolt hivatkozásokra kattintva az egykori Amway-forgalmazók web-lapjaira juthatunk, ahol a cégből, illetve annak ügynökeiből, és módszereiből kiábrándult emberek kiteregetik a szennyest, az agymosás egyeteméről, rémálomról, megtévesztő hazugságokról, a remény forgalmazásának üzletéről, kultuszról, szertefoszlott álmokról írnak. Akit érdekelnek ezek a személyes tapasztalatok, vagy sorstársként szeretne csatlakozni a szervezethez, keresse fel "Az igazság odaát van" szlogen alatt működő, az Amway témát legkimerítőbben felölelő web kikötőt, ahol minden hisztériát nélkülözve, tárgyszerűen, pro és kontra érveket, egyéni beszámolókat, elemző és leleplező cikkek, tévhitek eloszlatását célzó írásokat, és nagyon sok egyéni tapasztalatot (rendezve, archiválva) olvashatunk a céggel kapcsolatosan. A web oldal tagja az "Anti-MLM and Anti-Amway Webring"-nek , így innen könnyedén eljuthatunk a körgyűrű további láncszemeit alkotó társoldalakhoz is.

Ezúttal arra vonatkozóan gyűjtöttem tippeket, hogyan ismerjük fel az Interneten az MLM tevékenységnek álcázott veszélyes piramisjátékokat:

1. Soha ne a website kinézete alapján ítéljük meg a bemutatkozó céget. Azért mert egy vállalkozásnak professzionálisan tervezett honlapja van, korántsem biztos, hogy törvényes, legálisan működő cégről van szó. Csak olyan céggel kössünk üzletet, melyet ismerünk vagy leinformáltunk, és melyben megbízunk.

2. Ne kapcsolódjunk olyan rendszerbe, ahol csak az új tagok beszervezéséért kapunk jutalékot. Jövedelmünk elsődleges forrása a termék értékesítéséből származzon. Csak akkor legitim az MLM cég, ha speciális termékei a rendszerbe lépés nélkül is megvásárolhatók. Győződjünk meg arról, hogy a kínált termék valóban rendelkezik-e a beharangozott tulajdonságokkal, valóban piacképes-e.

3. Ne lépjünk be olyan MLM cégbe, ahol túl nagy kezdőcsomagot, nagy értékű saját készletet kell vásárolnunk. Ezek a rendszerek álcázott piramisjátékok, melyek bármikor összeomolhatnak.

4. Ne higgyük el, bármily csábító, hogy kevés munkával könnyedén meggazdagodhatunk. A termékek direkt értékesítése, és az emberek meggyőzése nagyon kemény és kitartó munkát igényel. Egy nagyon jellemző példa magyarul: nézzük meg a Work From Home című weboldalt. "Nem nyaralok, ilyen a munkám" felirat fölött egy menedzser önfeledten szunyókál az idilli tengerparton, fölötte vaskos dolláros zacskók. Majd a mézesmadzag: "Dolgozzon a 21. század munkamódszerével!" és következik az ajánlott munka hosszú, időt rabló leírása, melyből semmit nem tudunk meg a végzendő feladatokról, csupán üres ígéreteket arra, hogyan emelkedik majd meg e munka által életszínvonalunk. (Levelet kaptam a cikk egy olvasójától, aki kapcsolatba lépett ezzel a céggel, és elmesélte tapasztalatait, ha érdekel, kattints ide!)

5. Adjunk magunknak időt a döntéshez. A jó üzlet holnap is jó üzlet, ha pedig agresszívan sürgetnek, vagy nyomást alkalmaznak a döntéshozáskor, annak semmi más oka nem lehet, mint hogy a cégnek valami rejtegetnivalója van.

6. A gondolkodási idő arra is kell, hogy utána tudjunk nézni, vajon mi mindent írtak, mondtak mások az adott vállalkozásról az Interneten. Használjuk ennek érdekében a keresőket, adjunk fel üzeneteket a vonatkozó hírcsoportokban, vagy nézzük meg azokat a web állomásokat, ahol folyamatosan gyűjtik a tisztességtelenül dolgozó MLM cégekre vonatkozó panaszokat. A leleplező írások ott vannak a világ legnagyobb kirakatában, csak rá kell találni! Nagy kapocs-gyűjteményt találunk a cím alatt, ahonnan kiindulva sok olyan MLM céget is megismerhetünk, melynek képviselői még nem találtak ránk, hiszen talán majd csak a jövőben teszik be a lábukat Európába. Menjünk elébe az információknak!

7. Vigyázzunk arra, hogy a kibertérben az emberek nem mindig azok, aminek látszanak. Van, hogy jóindulatú baráti tanácsnak tűnik az a munkaajánlat, amit egy net-társunktól kapunk, valójában az illető nagyban osztja a tippeket, egy intenzív beszervező munka részeként. Ne legyünk hiszékenyek, és mindig kontrolláljuk az Interneten keresztül kapott információkat, mert ezt senki más nem teszi meg helyettünk!

Akit nem riaszt vissza a sok visszaélés, és komolyan érdeklődik az MLM tevékenység, mint önálló jövedelemszerzési lehetőség iránt, annak ajánlom a http://mlm.lap.hu linkgyűjteményt kiindulópontként!