Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
"Varázslónak lenni nem azt jelenti, hogy csak azt csinálom, ami
2010. április 03. szombat, 22:32 | csaesz

"Varázslónak lenni nem azt jelenti, hogy csak azt csinálom, ami tetszik, a többit meg hagyom a fenébe, hanem azt, hogy amit csinálni kell, azt megtanulom szeretni!" -fúúú, ezt a felismerést én egy OSHO-könyvtől kaptam annakidején, és már akkor is nagyon tetszett! Azelőtt nem túl sok dolgot csináltam, amit valójában szerettem is, inkább igyekeztem turbóra kapcsolva minél hamarabb túl lenni minden tevékenységen. Persze, azért a minőség is számított: nehogy már a végén kiderüljön, hogy újra kell kezdenem!

A könyv hatására elkezdtem tudatosan jelen lenni a tevékenységeimben. Azt vettem észre, hogy magától lelassultak a mozdulataim, gyorshajtásban képtelen voltam igazán jelen lenni. És attól, hogy nem azt néztem, mikor lesz már vége, hanem igyekeztem mindig a jelenlegi mozdulatra koncentrálni, tényleg elkezdtem élvezni, amit csinálok!

A te példádról egyik barátnőm jutott eszembe, aki már akkor is imádott takarítani, amikor én még utáltam, de csakis úgy, hogy csutkán hallgatta közben a kedvenc zenéjét. Egyszer -vele együtt takarítva- módom is volt kipróbálni az ő módszerét, és rájöttem a különbségre: ő azért szeret csak zenére takarítani, mert a zene elviszi a figyelmét a tevékenységről egy kicsit, valamint hatalmas lendületet ad a munkához. Amikor klassz zene dübörgött a fülembe, nem magát a cselekedetet élveztem, hanem azt a lendületet, amit a zene adott hozzá a munkámhoz.

Tehát a zenével nem feltétlenül egy belső folyamattal teremtettem meg a nemszeretem munka élvezetét, hanem egy külső, javító körülmény hozzáadásával.