Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Meditáció
2009. január 08. csütörtök, 14:06 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Kedves Zrakosred!
Próbáld ki, hogy lefekszel az ágyra, ellazulsz és nem teszel egyebet, csak tudatosítod, hogy "Én vagyok".
Mindenféle érzések, emlékek, testérzetek, bizsergések jönnek majd elő, de te csak figyelj, egyszerűen csak légy éber, és tudatosítsd, hogy "Én vagyok". Nem a szavakon van a lényeg egy idő után már nem kell mondogatnod csak ha azt érzed, hogy magukkal ragadtak a képek és kezdesz kábulni (elaludni), vagy éppen el kezdtél vitatkozni magaddal. Felébredhet mindenféle bűntudat is, de te ne törődj vele. Tekints az egészre úgy mintha ez nem is veled történne, hanem egy olyan multidimenzionális moziban lennél, ami nem csak képeket és hangokat szolgáltat, hanem minden érzékedre hat. Érezd, hogy elkülönülsz. És ne mozdítsd meg a tested akkor sem, ha kellemetlen dolgot érzel. Egyszerűen csak különülj el mindattól ami nem te vagy, ne vitatkozz magaddal, ne kérdezz. Ne az élmény legyen a cél.
Te a Lélek vagy a mindentől különböző, amiről semmi nem mondható, csak az, hogy a Lélek nem ez, nem az, nem olyan stb.. Ezt ülve is végezheted, lényegében ez a Vipassana meditáció lényege. Ez rengeteg gyakorlást igényel, mert minél többet csinálod rájössz, milyen zajos a tudatod. Ez tipikusan keleti technika és a nyugati emberek számára idegen lehet. Az élettani hatása pedig az, hogy fokozhatja az ember előnyös és előnytelen tulajdonságait. Körültekintőnek kell lenni. Gondolom a szerzetesek azért élnek elvonultan.
Kaczviszky József szerint (a Kelet világossága című könyv) a jóga egyetlen célja a Lélek megkülönböztetése mindattól, ami nem a Lélek.
Ami nem a Lélek az nem is létezik, illúzió. Minden benyomás, gondolat, érzés, cél, küzdelem, jelenség egyszerűen minden, ami körüljárható és megismerhető. A Lélek a megismerő, és önmagát soha meg nem ismerheti, csak a tükröződéseit.
Maga a spirituális fejlődés is csak látszat. (Ezeket persze nem én találtam ki.)
Üdv:
Balage