Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Egész-ség=teljesség
2010. március 03. szerda, 14:04 | szildiko1   Előzmény

Örömmel olvastam, hogy az utóbbi 3 segítségkérőből ketten voltak orvosnál. Én mindenképpen elsősorban orvosi kivizsgálást javaslok, és csak utána gyógyítgassuk magunkat.
Nem titok, hogy Hellinger a családfelállítás módszerével sok betegséget vizsgált. Magyarul is megjelentek erről könyvek: T. Schäfer: Gyerekek gyógyítása családállítással, illetve Amikor a test jelez. B. Hellinger: Családdinamikai kötődések rákbetegeknél.

Most meg szeretnék osztani veletek egy gyakorlatot, amit otthon is egyedül el lehet végezni, és akár hosszútávú enyhülést is okozhat. ( részlet B. H.: Maradandó boldogság című könyvéből)

"A teljes egészség
A családfelállítás szerteágazó felismerései közül egy az egészségünkkel kapcsolatos, mégpedig a tökéletes egészségünkkel. Ez a felismerés a következő: sok betegség olyan személyeket képvisel, akik nem kívánatosak nekünk vagy a családunknak, akiket elfelejtettünk vagy kizártunk.
Megvizsgálhatjuk magunkban ezt is. Ismét lehunyjuk a szemünket öt percre és gondolatban végigjárjuk a testünket, számba vesszük/hogy hol fáj, illetve hol beteg valami. Hogyan szoktunk reagálni általában a fájdalomra, a betegségre? Meg akarunk szabadulni mindattól, ami fáj vagy beteg, ahogyan korábban meg akartunk szabadulni valakitől a családból.
Most éppen az ellentétes módon járunk el. Mindazt, ami fáj és ami beteg, szeretettel a lelkűnkbe és a szívünkbe fogadjuk. Egyenként megszólítjuk őket: „Itt maradhatsz énbennem, megnyugodhatsz énbennem!" Mindeközben figyelünk, hogyan hat ez a testünkre és milyen változást idéz elő Gyakran tapasztalhatjuk, hogy valamely fájdalmunk alábbhagy és megkönnyebbülünk.
A következő lépésben megpróbáljuk felismerni azt, akit a betegség és ez a fájdalom képvisel. Ki lehet az mindazok közül, akiket kitaszítottunk vagy elfelejtettünk? Ki azok közül, akik talán igazságtalanságot szenvedtek el tőlünk vagy a családunktól?
Egy idő után tudjuk vagy legalábbis sejthetjük, ki lehet az. A fájdalmunkkal és a betegségünkkel együtt ehhez a személyhez fordulunk. Ezt mondjuk neki: „Most már látlak! Most már tisztellek! Most már szeretlek! Most már helyet idők neked a szívemben!"
Hogyan érezzük magunkat ezek után? Hogy van a betegségünk? Hogy van a fájdalmunk?
A teljes itt is azt jelenti: hiánytalan."

Sok sikert!
Sz. Ildikó