Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
“A szeretet olyan,
2010. március 01. hétfő, 18:45 | szildiko1   Előzmény

Gyerekszáj
“A szeretet olyan, mint amikor egy kicsi öreg néni és egy kicsi öreg bácsi még mindig barátok, még azután is, miután jól megismerték egymást.” Tomi 6 éves

„Gyónjam meg a félrelépésemet?" Sascha III. rész

Szeretni egyébként is csak azt lehet, ami tökéletlen! Ha látjuk, hogy a társunk lelki problémákkal küzd, akkor késznek kell lennünk rá, hogy türelemmel várjunk, és időt hagyjunk neki a gondjai megoldására. És a bizalmunk valósággal szárnyakat adhat a párunknak!
Amikor párok közösen vesznek részt családfelállításon, nagyon fontos, hogy utána ne beszéljenek a tapasztalataikról. Nem is történhet rosszabb, mint ha az egyik fél a családfelállításra hivatkozva nyomást gyakorol a másikra, például ezekkel a szavakkal: „Hiszen láttad, hogy még helytelen a lelki beállítottságod a családtagjaid szenvedésével kapcsolatban. Nem emlékszel, mire figyelmeztetett a terapeuta?..." Aki így beszél és gondolkozik, lelkileg nagyon mélyen megsérti a másikat. Hiszen ez nem más, mint a válási szándék kinyilatkoztatása! Hogyan lehetne működőképes egy párkapcsolat szeretet, türelem és megértés nélkül?
Bért Hellinger csodálatosan fogalmazta meg, hogy milyen lelki beállítódásnak kellene kialakulnia bennünk a társunkkal szemben: „Tudomásul vesszük, hogy a társunk egyszerű ember, és megengedjük neki, hogy átagos legyen. Éppen azért, mert átlagos, hibái vannak, és beleszületett egy származási családba, valamint saját sorsa van, a lehető legközelebb áll Istenhez, és hozzánk is. Ekkor [ezzel a lelki beállítottsággal] valóban esélye van a férfit és a nőt összekötő szeretetnek. A szeretet könnyeddé és belátóvá tesz, és ebben a megértő lelkiállapotban a két ember örömét leli egymásban. És hogy minek örülnek? Annak, hogy a másikban Istent is felfedezik."
Sascha pontosan ezt a lelki beállítódást fejlesztette ki magában. A felesége felállította a származási családját, és szembenézett a problémáival.
Nagyjából egy év elteltével hosszú levelet kaptam Saschától. Megírta, hogy minden terápiás ülésünk után mélyen megrendülve ismerte fel, hogy lelkileg mennyire nehéz a felesége helyzete. Eközben arra is rájött, hogy mennyire szereti a feleségét. Saját maga is megdöbbent azon, hogy milyen könnyű szívvel szakított a szeretőjével, és még mindig alig akarja elhinni, hogy ennyire egyszerűen ment. Sohasem gondolta volna. Majd így folytatja: „Annyira örülök, hogy együtt maradhatok a feleségemmel. Abban a pillanatban, amikor őt választottam, máris jobban érezte magát." Sascha legnagyobb megdöbbenésére ezután a felesége már nem tekintett kritikusan a családfelállításra, és ő maga is eljött egy tanfolyamra.
A „gyónás" témakörével kapcsolatban Sascha ezt írja: „Sohasem meséltem neki a szeretőmről, pontosan úgy tettem, ahogy tanácsolta. Most már nagyon örülök neki, hogy akkor úrrá lettem a gyengeségemen. .. Nem tudom, hogyan reagált volna rá."