Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
A gyenge immunrendszer a gyenge lelki védekező képességre utal
2009. január 02. péntek, 22:32 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Sajnálom, hogy csak most találkoztam a kérdéseddel, decemberben valahogy elkerülte a figyelmemet!

A gyenge immunrendszer valóban a gyenge lelki védekező képességre utalhat, arra, hogy ha támadás, kritika, letolás ér, akkor nem tudsz ezekkel a behatásokkal mit kezdeni.
Ahhoz képzetlen vagy, hogy lepattanjon Rólad és gyenge, hogy kibírd.
Ebből rögtön arra következtethetnénk, hogy akkor erősíteni kell a kritika tűrő képességet, leszarom tablettát kell szedni, vagy jól visszavágni a másiknak.

De én inkább azt javaslom, hogy tekints úgy a problémára, mint ami valamire rá akar vezetni, a tünet nem ellened, hanem érted van, vagyis inkább hagyd meg ezt a fajta gyengeséget, mert valószínűleg magadtól nem látnád be a hibáidat és igenis szükséged van a másoktól származó visszajelzésre!
Amikor gyenge vagy, akkor nem fog rólad lepattanni a kritika fájó éle, így biztosan komolyan veszed azt, és ha élsz a lehetőséggel, akkor igen sokat érhetsz önértékelésben!

Mert ugye a negatív kritika többnyire arról szól, hogy valamiben nem vagy elég jó, nem felelsz meg, vagy semmit sem érsz! Ezeket a külső értékeléseket tudatosan be kellene fogadnod, mert valószínűleg van bennük igazság, Önmagadat egy kicsikét többre értékeled, mint amennyi valójában vagy.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nagyképű, felfuvalkodott lennél, lehet hogy csak pár százaléknyival értékeled többre magadat, de ez már elég a környezetnek, hogy Rád startoljon!
Mindenesetre ez a régi betegség arra is utal, hogy a személyiséged alapjainál is megtalálható ez az önértékelés beli probléma.

Megkockáztatnám még azt a feltételezést is, hogy Te gyerekkorodban a bántástól, elnyomástól a nagyképűségbe, a felsőbbrendűségbe menekültél, inkább többnek és kívülállónak tartottad magadat a többiektől, mint hogy tovább rugdossanak. De ha nem így van, akkor elnézésedet kérem, nem akarlak megbántani!

Egyébként meg van Neked az Önértékelés Sirály csomag? A napokban arra gondoltam, hogy a tavalyi legaktívabb hozzászólóknak adok ajándékba egy általuk választott Sirály csomagot! Ha gondolod, akkor akár lehetne ez is az ajándék!