Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
A tyúk meg a tojás
2009. január 02. péntek, 21:07 | Névtelen (útkereső)

Azt hiszem lejárt annak az ideje, hogy csak a pasik tartsák el a családot. Ma már nem kell vadászni, megterhelő fizikai munkát végezni ahhoz, hogy a család megélhessen. Azaz a tipikusan fizikai erőnlétet igénylő feladatok a techika fejlődésével egyszerűen megszűnnek. A kommunikáció hihetetlen fejlődésével pedig a tudás mindenhova bekúszik és kiderül, hogy a csajoknak ugyanolyan szellemi képességeik vannak mint a vegyes kromoszómájúaknak és a modern létfentartási feladatokat egyenlő kiindulási energiával, képességgel tudják megoldani. Az erősebbik nem tehát már nem erősebb és a gyengébb sem gyengébb. Ez a helyzet mindkét társulásnál viselkedési és pszichés problémákat hozott, hiszen eddig mindig a pasiknak volt hatalmuk, ami erősen megingott.
Én valahol természetesnek tartom, hogy a férfiak egy része erre úgy reagált, hogy ha a másik is ugyanolyan erős akkor miért kell neki mindig erősnek lenni, sőt sokan a nők nyakában pottyantották teljes terjedelmüket. Mások pedig megpróbálják erőszakkal fenntartani a korábbi hatalmi poziciójukat. Szerintem el fog telni egy idő, mire lenyugodnak a kedélyek és egy önellátó, karakán nő nem lesz többé emanc. (Ezt a kifejezést szerintem az önbizalomhiányos férfiak találták ki önvédelemből.) A GYES-en otthonmaradó férfiak pedig nem lesznek kinézve.
Megjegyzem tőlünk nyugatra ez a kérdés már nem annyira aktuális. A szerepek közeledtek és a többség már termszetesnek tartja ezt a folyamatot.
Jó gyengédnek és lágynak lenni? Hát persze! De miért kell ehhez nőnek lenni? Jó határozottnak lenni amikor kell? Persze! És miért kell ehhez pasinak lenni? Kell néha sirni? Hát persze! De miért nem férfi aki sir? (hányan lennének kevésbé neurotikusak, ha az apjuk nem fenekelte volna ez azért, mert a férfi nem sir!) Ugyanúgy ahogy a feladatok ellátásában egyre kevesebb szerepet játszik a nem, van egyre inkább joga minkét nemnek gyengédnek és keménynek lenni egyaránt. Az lenne a jó ha ezt mindkét nem megtehetné anélkül, hogy mesterségesen fenn kellene tartania nemi szerepéhez tartozó álarcát.
Lehet, hogy igy tanuljuk egymást? Nem tudom. Csak azt, hogy ezt a problémát sokszor túlmisztifikáljuk.
Egy nő attól nem lesz nő, hogy olyan hajlékony mint a nád és a férfi nem lesz attól férfi, hogy oroszlánüvöltéssel adja tudtára létét. A megoldás gondolom az önismeret. Attól mindenki megtalálja a saját egyensúlyát és akkor gyengéd amikor arra van szüksége és akkor kemény amikor annak van ott az ideje, függetlenül attól, hogy hogyan hivják. Igen igazad van, hogy jó lenne ha a nők mernének gyengédek lenni. Meg is fogják tenni, ha a pasik is rájönnek arra, hogy csupán azért mert 1essel kezdődik a személyi számuk még nem biztos, hogy erősek.
Elég régóta követem Angela Merkel tevékenységét, aki úgy néz ki mint egy megremett bajor ősnagyi. Nagyon tudom őt csodálni, pasasokkal van körülvéve egész nap, viseli az ország és néha az EU gondját és mégis mindig lágy, nőies és kemény mint a gyémánt. Az egész kommunikációjában sosincs egyetlen uszitó, keménykedő, durva elem. Nem autoriter és mégis mindig mindet megold, keresztül viszi az akaratát. Na valami ilyen lenne nekünk nőknek az igazi!