Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
A partnerrel együtt a családjával is házasságot kötünk
2010. február 19. péntek, 17:16 | szildiko1

A partnerrel együtt a családjával is házasságot kötünk
Ha egymásra talál egy pár, vannak bizonyos kezdeti nehézségek a felek között. Ez sokszor abból fakad, hogy különböző családból származnak. Több évtizedes, egyénekkel és párokkal végzett terápiás munkám során megfigyeltem, hogyan hat a lelkiismeret: nem a jóról és rosszról szól! Különben nem tudnának olyan sokan jó lelkiismerettel olyan sok rosszat elkövetni.
A lelkiismeret legfontosabb funkciója, hogy a gyereket a családjához kösse. A lelkiismeret egészen finoman reagál arra, amit a gyerek tesz vagy amit el kell viselnie, hogy a családhoz tartozzék. Ezért a gyereknek tiszta a lelkiismerete, ha úgy viselkedik, hogy ezzel a családhoz tartozhat. Ezzel szemben rossz a lelkiismerete, ha olyasmit tesz, amivel veszélyezteti a családhoz tartozásának jogát. Amit azonban az egyik családban úgy tekintenek, mint az odatartozás feltételét, az egy másik családban talán megfosztaná az illetőt az odatartozás jogától.
Bizonyos családokban például régen feltétel volt, hogy mindenki katolikus legyen. Aki elhagyta ezt a hitet, azt kitaszították a családból. Egy protestáns családban talán az volt az odatartozás feltétele, hogy protestáns legyen az illető. Ha egy párkapcsolatban az egyik fél katolikus, a másik pedig protestáns családból származott, akkor sokszor mindkettőjüknek rossz volt a lelkiismerete a kapcsolat miatt. Attól féltek, hogy ezzel elveszítik a családjukhoz tartozás jogát. Ilyen esetekben a két fél között sokszor elkezdődött egy látens harc, amely arról szólt, hogy melyik vallás kerül ki belőle győztesen.
Ahhoz, hogy a párkapcsolat sikeres lehessen, mindkét partnernek el kell hagynia a saját családját. Nemcsak külsődleges értelemben, hanem mindenkinek el kell engednie néhány olyan elvet, amelyek a családjában hatnak, és ki kell alakítania új elveket a partnerével, amelyek úgymond mindkét családnak megfelelnek. Ezen az új szinten élhet bensőséges kapcsolatban a pár.
Vannak, akik azt mondják: „Az én családom rendben van, de a partneremé borzasztó." Ez megmérgezi a párkapcsolatot. Aki házasságot köt valakivel, az a másik családjával is frigyre lép. Ez azt jelenti, hogy tisztelnie és szeretnie kell a partnere családját, mintha az maga a partner lenne. Csak akkor lehet sikeres a szerelmük.

Következő: Sorscsapások a párkapcsolatban