Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Gyuri1 képe
Nehez
2010. február 09. kedd, 22:46 | Gyuri1   Előzmény

Halihó!

Pár kérdést felteszek. Én félig belülről látom a szituációt. Úgy alakult, hogy van 2 nevelt kistestvérem (Testvérpár). Csecsemőotthonból kerültek hozzánk. Nincsenek örökbe fogadva.

A tágabb család hogy fogadta? Nem jól. 2 kisgyerek, akiket magukra hagytak, és "normál" családok utasítják vissza őket. Megítélésem szerint az iskolában is hátrányban vannak.
Érzelmileg "sérültek". Nagyon nehéz nekik. Hozzánk tartoznak,de még sem. Nem lettek örökbe fogadva.

Csak pár kérdés, megjegyzés, ami eszembe jut a tapasztaltakról hallottakról:
Ha kissebbségi gyerekeket kapnál, akkor is vállalnád? (Nem csak őket, hanem a "titkon rasszista" rokonok barátok megjegyzéseit, a velük konfortálódást.)
Bemész a gyerekek közé, körülnézel. Tudod azt mondani, hogy bocsi, de Te nem kellesz? Meg te sem? (Na jó azért ennyire nem durva, de a gyerekek már a csecsemőotthonban is tudták, mit jelent a látogató.)
Hogy viselnéd, ha rendeződnének a szüleik körülményei, és visszavennék őket? Aztán mégsem?
Hogy viselnéd, ha azzal jönnének, hogy van egy házaspár Olaszországból, akik pont ilyen testvérpárt szeretnének örökbefogadni? Hogy telne próba időszak?
Jön egy új lelkiismeretes "gondozó", aki úgy megismerkedik a gyerekekkel. Nem csak dossziéból, elbeszélget velük. Közben felvágja sebeiket.
Mit kezdesz, ha kinyílik a szemük, és megkérdezik, hogy örökölnek-e utánad?
Mi történik, ha találsz egy nagyon tuti pasit, csak neki nem tetszik a csöppség?
Ha a rokonok nem fogadják el, kire tudod hagyni, amíg elvonulsz? Akár csak fél napra is?
Mi van, ha a testvérpár egyikével jól kijössz, de a másikkal nem?
Érdekes szituáció lehet, ha nálad van a gyerek (vannak a gyerekek) x éve, szülsz, és féltékenyége miatt nem fogadja el a vér szerinti gyerekedet. Hm...

+ pénzügyi megjegyzés. Adózásnál vigyázni kell. (Sajnos nem vagyok up to date, de azt hiszem jár utánuk valami nem adóköteles juttatás, amit fel kell tüntetni az adóbevallásban, így hozzácsapják a jövedelmedhez, és megugrik az adóalapod. Aztán mégis adózol belőle.)

Ha gondolod összekapcsolhatlak édesanyámmal, elmondhatja tapasztalatait, tud adni tanácsot. (Ha jól számolom kb. 9 éve vannak szüleimmel a gyerekek, tudna mit mesélni. A pozitív oldalról én nem írtam semmit.)

Végül hadd kérdezzek keményebben. Miért nevelőszülő? Miért nem örökbefogadás? Mert van visszaút? Mert vissza lehet csinálni? Ha úgy alakul képes lennél visszaadni őt / őket? Mert nem kicsit küldheti padlóra a gyerek önértékelését, önbecsülését, önbizalmát, ha "kidobják", mert "rossz"...

Nem akarlak lebeszélni, nemes feladat a nevelőszülőség. De szerintem több nevelőszülő (+ örökbefogadó szülő) indíttatását is tárd fel. (Más szemében jobban megláthatód a szálkát...)

További szép napot!

Üdv:
Gyuri