Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
hermess képe
H:alogató tipusok
2010. február 03. szerda, 16:05 | hermess   Előzmény

A halogatóknak két fő típusa van: az elsőbe azok tartoznak, akik kellemesebb elfoglaltságaik miatt halogatják a kellemetlennek érzett, macerás kötelességek teljesítését - ők a nyugodt halogatók. A másik típusba tartozók éppen ellenkező okból - a várható feszültség, kihívás elkerülése miatt halogatják feladataik elvégzését.

Lényegében önszabotázst csinálunk a halogatással... Az első típusra hajlamosak a gondolatorientáltak. A tökéletes kivitelen gondolkodnak, még több és több infót gyűjtenek a helyes döntéshez, előre veszik a kellemesebb apró feladatokat, hogy legyen némi sikerélmény... míg komoly bajba nem kerülnek. Mivel nehezen pörögnek fel, egyre azon gondolkodnak, hogy milyen váratlan dolgok merülhetnek még fel a végrehajtásban, nem pedig azon, hogyan lehetne mielőbb elvégezni a feladatot. A kedvenc dolgokkal szeretnek foglalkozni, nehezen vágnak bele egy időigényes nagy feladatba - ehh, ráérünk arra még! Aztán eljön a megfelelő belső feszültség, és behozzák a lemaradásukat, ami óriási stresszel jár és nem is mindig sikerül.

A másik típus inkább a képességeiben nem bízik, kudarckerülés végett szabotálja a kezdést, fél a megmérettetéstől és a sztressztől, mert alkalmatlannak gondolja magát a feladatra, kevesli a képességeit. Igen ám, de visszamondani nem meri a feladatot, belefog, s az első fázisokat csiszolgatja, tökéletesíti... Pl. vizsgára készülve elolvas tíz oldalt, és képtelen tovább menni az anyaggal, újra és újra a tíz oldalt magolja. Erejük túlfeszítésével mérhetetlen stresszbe hajszolják bele magukat, és a végén lehet, hogy valóban csődöt mondanak.

Van aztán olyan, aki lázadásból halogat, vagy konfliktuskerülés miatt, álmodozásból vagy tökéletességre törekvésből... stb. A közös lényeg talán itt is az energiaszint. A kényelmes halogatóknál mindenképpen... ők a kedvenc tevékenységekkel próbálják magukat "tölteni" és kezdő energiát összeszedni, de a végén a stressz miatt sokkal többet veszítenek.