Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
A nevelés - minőségi növelés
2008. december 13. szombat, 13:50 | zsuzsanya

Nevelés - növelés. Már a nevében is benne van, ebből is látni, milyen gazdag a magyar nyelv. Tapasztalataim szerint bizony szüksége van a gyereknek a szeretet mellett a tanításra, nevelésre is. Mondom ezt nagycsaládosként, két felnőtt anyjaként.

A kollektív viselkedési szabályok, a házirend mindenkire vonatkozik, aki valamilyen társadalomban él. A szigorúság is a szeretetből fakad. Inkább a szülei szóljanak rá. oktassák ki, mint később idegenek, a megjegyzés kíséretében - "Hát nem tanított meg rá anyád?"

Ha a gyerek csak azt érzi, hogy szeretik, hogy mindent szabadon megtehet , amit a nagyoknak már nem néznek el, könnyen érzelmi zsarnokká válhat, dacos, hisztis kis akarnokká. Az ember önállóságra neveli a gyerekeit, hogy majdan ők is ezt tegyék. A jó példa kevés.

Mindenki tudja, hogy egy gyerek ösztönösen tudja, ki viselkedik a társaságban a legpimaszabbul, ki beszél legcsúnyábban, és azt fogja utánozni, ha nem állítják le időben.
Nem kell hozzá semmi durva szidás, verés mégúgy sem, elég, ha partnerként elmondjuk, hogy miért nem kéne így viselkedni. Nem hülyék, csak gyerekek. Sokszor okosabbak, mint mi felnőttek.

Ne hagyjuk hát, hogy felnőjenek, mint a gaz!

A szeretet és a türelem együtt a nevelés.