Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Csizike képe
Csíkszentmihályi Mihály:Az Öröm művészete- Flow a mindennapokban
2010. január 29. péntek, 3:38 | Csizike

"Akik az igazi boldogságot keresik, azoknak egy nagyon jó könyvet ajánlok a figyelmükbe. S vajon van-e olyan ember, aki ne szeretne boldog lenni?

Csíkszentmihályi Mihály írása, Az öröm művészete igazán remek olvasmány. A világhírű pszichológus ebben a könyvében arra keresi a választ, hogy mi a boldogság titka. Mitől leszünk elégedettek, mikor örülünk igazán. A kutatótól 214 oldalon tanulhatjuk meg az öröm művészetét, Csíkszentmihályi gyakorlati tanácsokat is ad. E munka mögött egy életen át tartó kutatás található.

Csíkszentmihályi Mihály fedezte fel az ún. „Flow- Élményt”. A Flow olyan állapot, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. Ez a festőművészeknél nagyon jól megfigyelhető, ők alkotás közben úgy viselkednek, mintha transzba estek volna, megszűnik számukra a való világ.

A professzor szerint az a legfontosabb, hogy megtaláljuk életünkben azt, ami örömet okoz. Ez szinte bármi lehet, pl. sport, tudomány, művészet, gyerekekkel való játszás vagy akár egy gyári munka is. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat és mellette az emberiséget is előbbre vigyük. Ebben az állapotban a mindennapi problémák megszűnnek. Az időérzékelés megváltozik, mintha megállna az idő, csak az adott feladatra koncentrálunk.

A Flow lényege, hogy a minőségtől függ. Legyen előttünk egy konkrét cél és ezt oldjuk meg a lehető legjobban. Az igazi boldogságérzés azonban utólag jön létre, a tevékenység közben lehetetlen is, akkor a koncentráció győz. Utána viszont kiteljesedünk és elégedettek leszünk.

A könyvből az is kiderül, hogy a boldogtalanság oka, hogy az emberek megpróbálják az érzelmüket elnyomni.

Nem a világ és nem is a körülöttünk lévő emberek tesznek minket boldoggá. A boldogság saját gondolatainkban van. Akkor vagyunk igazán boldogok, ha belső harmónia van bennünk. Nem szabad rágódni a múlt hibáin, ami megtörtént, engedjük el. Nem is a jövőtől kell várnunk az örömöt, ez se jó út. A jelenben kell élnünk.

Kívánom mindenkinek, hogy találja meg az igazi boldogság titkát és örüljön minden pillanatnak!

Ha megtaláljuk, mi számunkra a boldogság, az élet értelmére is rá fogunk jönni- vallja a Csíkszentmihályi Mihály is."

Szeretettel Neked innen: http://www.noi.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=70099

Csizike ;-)