Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Sokat kell még tanulnunk
2008. december 09. kedd, 19:57 | Névtelen (útkereső)

A mai háborgó világban egyre több szó esik a szeretetről, mivel egyre nagyobb igény lenne rá. Csakhogy a mai ember meghalni sem ér rá, nemhogy valaki másra pazarolni a drága idejét. Magára meg mégúgy sem. Amíg nincs összehasonlítási alapunk, nem is tudatosul, mennyire különbözünk mi európaiak a keleti népektől. Nekem is csak idén volt először lehetőségem muszlim emberekkel összebarátkozni.
Olyan mások!
Szeretik az embereket. Türelmesebbek, segítőkészebbek, empatikusabbak, ezért kilógnak a sorból. Először nem értettem, de már tudom, hogy a vallásukból kifolyólag alapból erre törekszenek, és erre még rátesz a személyiségük. Igazi közösséget alkotnak, figyelnek nemcsak egymásra, de a baráti körükben lévőkre is.
Sajnos a hírekben csak a negatív sztereotípiák szerepelnek, a nagy általánosságra ez a viselkedés nem jellemző. Nyilván más kultúra, más vérmérséklet és törvények.
Most, hogy rávilágítottál, már érthető a különbség. Kedvet kaptam tőled, most olvasom Germanus Gyula orientalista könyvét zarándoklatáról, hogyan lett hadzsi. Még a háború előtt írta, de híven tükrözi, mennyire megérintheti az érdeklődőket kelet varázsa.
A szeretetről a közelgő Karácsony jut sokaknak eszébe. Jó lenne, ha a hozzáállás kitartana egész évre. Személy szerint nem tartozom semelyik vallási táborba, de a tapasztalataim alapján szeretnék kiállni muszlim barátaimért, akiket tiszteletbeli családtagjaimmá fogadtam.
Mi természetesnek veszünk olyan dolgokat, amiért a muszlimok köszönetet mondanak. Ők nap mint nap emlékeztetik magukat a szívbéli kötelességeikre, van idejük magukra, hacsak egy ima erejéig is.
Köszönöm a szerencsét, hogy megismerhettem őket, sokat tanulhatunk tőlük a szeretetről.
Mert a szeretet ereje abban rejlik, hogy erőszak nélkül képes rávenni az embert bármire.