Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Ez kedves, együttérző és bölcs segítség volt. Ugyanakkor azt
2008. december 08. hétfő, 15:05 | Evangelin (útkereső)   Előzmény

Ez kedves, együttérző és bölcs segítség volt. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a laikus bizony amikor sokféle dolgot próbál ötvözni, nagyon sok kárt is tud okozni. Mi tibeti jógát, álomjógát tanítunk (tibeti mester által felhatalmazva) és azt látjuk a párommal, hogy az emberek a türelem hiányával küzdenek. Az első órákon szinte nem történik semmi. Egyszerű hangolás. Az emberek a csingi-lingiben bíznak. Látványosság, azonnali hatások és csodák. Hát ilyen nincs. De olyan sincs, hogy összepárosítsuk az össze nem illő dolgokkal.
Sok megbolydult szellemű emberrel találkozhat egy tanító. Van olyan kereső, aki mindenféle dologba belefog, majd próbálja ötvözni őket, sőt, akár saját metódust alakít ki, nem véve figyelembe sem az anatómia, sem a lélektan, sem az egyéni spirituális felkészültséget és másokét sem. Mint anaesthesiológus, aki jártas a komplementer medicínában, természetgyógyász, aki valamelyest jártas az alternatív rendszerekben, mint pránanadi mester és gyakorló jógi aki nagyon kicsit jártas az elme tudományában, azt mondanám, hogy a kitartás és a józan ész együtt a legjobb megoldás. Mesterem, Namkhai Norbu Rinpocse azt mondja, gyakorold a módszert, amit átadok, de, ha nem javul az életed, ne csináld tovább.
Nem mondja mennyi idő után, de nem hiszem, hogy sok évben gondolkodna. Bizonyos gyakorlatoknak azonnali, vagy majdnem azonnali hatásuk van. Nem azt jelenti, hogy a problémáid nem lesznek jelen, de a tudatállapotod, s a hozzáállásod más lesz. Ráadásul sokan azt mondják, hogy mindenki egyenlő. Ez nem igaz. Tudomásul kell venni, hogy nem igaz. Bár mind ugyanazon a lépcsőn haladunk, de nem egyszerre, hanem egymás után. Demokrácia sincs, mert van aki tudja, s van, aki nem. S nem biztos, hogy az tudja, aki mondja. Ezért én sem tanítok úgy, hogy ex cathedra kijelentek, hanem csak átadom azt a tapasztalatot, amim van, vagy változtatás nélkül olyan mester tanítását, aki hagyományvonalat mutat fel.
Nekem nem sok ilyen mester van az életemben. Nem szoktam fórumokban írni, de ez most valamiért elindult. Mindíg úgy gondoltam, hogy nem az én dolgom, hogy másoknak elmagyarázzam az életet, ami csak számomra olyan, amilyen, de már így az 50 felé úgy látom, hogy néhány ésszerű gondolat nem lehet nagyon káros. Rossz házasságban élni is teher 6 évig. Saját nem kötelező választásaink rabja maradni, esztelenség. Azt mondani, hogy jó úton jársz, ebben az esetben szerintem megtévesztő. Lehet, hogy jó úton jár, csak nem is látja az utat. VAn ilyen is. Talán egy élő, látható, hiteles oktató többet tudna segíteni neki abban, hogy rátaláljon arra az útra, amely a sajátja. Ehhez nem kell mester sem. Egyszerű, megtanulható technikákkal is működik, mert az elmének vannak olyan fellelhető tulajdonságai, melyek nem függnek mástól, csak a megfelelő kondícionálástól. Aki túlságosan spirituális és szellemi irányba hajol el, az elszalasztja azt az alkalmat, hogy legyökereztesse azokat ebben a földi inkarnációban. Ez egy lehetőség.
Fizikai testben. A szellemi utat követők legnagyobb hiányossága, hogy azt gondolják, hogy a földi élet egy tehertétel. A földi élet egy lehetőség, mégpedig a lehető legnagyobb. Megvalósítani, lehorgonyozni mindent, amit a szellem megtervez. Ne mondjuk meg senkinek, hogy hogyan. A legvadabb módokon lehet megvilágosodni, de jó, ha mindenki figyeli önmagát, mi az, ami működik, s mi az, ami nem.