Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
hermess képe
H: Kapcsolatok
2010. január 14. csütörtök, 14:14 | hermess   Előzmény

Hát, jó lenne, ha én találtam volna ki, de ennyire még nem vagyok okos...:) Abban viszont jó vagyok, hogy megtaláljam az új és összeillő dolgokat. Nyilván az eddigi írásaimból most kiderült a számotokra, hogy én Tárgyorientált vagyok, és az értékrendem a Cselekvési én kibontakoztatása irányába visz.

Igen érdekesen alakulhatnak a párosítások:

A nagyobb vonzást mindig jobbról a következő típus értékrendje jelenti, ahol a legnagyobb a szintkülönbség. Fejlettlenebb szinten ez hárításban is megnyilvánulhat, amiből játszmázás lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mögötted lévő típus értékeiben már elég "jó vagy", így ha olyan társad van, aki a mögötted lévő értékeket képviseli, tudatosan tudsz vele az ő nyelvén kommunikálni, és adni neki azokat az értékeket, amelyekben feléd törekszik, de az ő saját értékrendje nyelvén.

Ha egy típushoz tartoztok - a közös értékrend miatt valamivel egyszerűbb az összehangolódás, de ekkor a fejlettségi szintek közötti különbségek lépnek előtérbe ugyanabban a tulajdonságban, illetve más (itt nem említett) fejlődési vonalakon tapasztalható eltéréseken kell dolgozni

Minél kiegyenlítettebbek ebben a három alap jellegzetességben a szintek, annál fejlettebb személyiségről beszélhetünk, annál kevésbé állapítható meg, hogy melyik típushoz tartozik. De így van ez bármely más személyiségelemző rendszerrel is - a fejlett ember kinövi a horoszkópját, beazonosíthatatlan lesz. Ami nem azt jelenti, hogy nem jellemző rá jobban valamelyik jegy, csak a többi jegy tulajdonságait is elsajátítja és használja.

Még egy kicsit a kommunikációról, ha már itt tartunk.

Egy Kapcsolatorientált számára (KO) a Cselekvésorientált (CsO) moralizáló, határozott, feladatmegoldásra koncentráló stílusa lekezelő autoritásnak tűnhet, és manipulálásra gyanakszik miatta (holott saját maga hajlamosabb erre). A Tárgyorientált (TO) érzelemszegény nyelvezetéből pedig a lelki melegséget fogja hiányolni, de ugyanakkor vonzódik a gondolkodás irányába.

A TO számára a KO érzelmi kontaktus kialakítására fókuszáló stílusa kritizálásnak, faggatásnak, esetleg bizalmaskodásnak tűnhet, ezért gyanakvással fogadja, félreérti. A CsO határozott, utasítgató stílusát fenyegetésnek, szuverenitása korlátozásának fogja érzékelni, ugyanakkor elismeréssel adózik neki, mert maga is olyan szeretne lenni.

A CsO számára a TO objetív, általánosító és szakszerű előadásmódja hihetetlenül irritáló, mert ő is elég jó a gondolkodásban (ezért konkurrenciaként kezeli), másrészt az értékei a érzések megélése irányába vonzzák. Neki a szimpátia, a barátság, az életöröm fontosak, semmi kedve elemezgetni, értelmezni valamit. A KO-tól kaphatja ezt meg, de fejletlenebb szakaszában visszariad tőle, nem tudja elengedni magát, nem tud spontán lenni. A CsO-k ezért nagyon szeretik az állatokat, a gyerekeket, mert velük ezt a saját tempójukban gyakorolhatják.

Érdekes figyelni a különböző típusok beszédét, ha hosszabban mesélnek valamiről: Mindig a saját erősségeikből kiindulva kezdik a mondanivalót, és a számukra fontos, vonzást jelentő értékrendhez tartozó dolgok hangsúlyozásával, kiemelésével, és ezek "elérésével" fejeződik be a történetük.

Tanulság: kapcsolatteremtésnél, valaminek az elintézésekor mindig a "másik" nyelvén érdemes beszélni, persze ehhez fel kell tudni őt típusában ismerni. Még fontosabb az értékrendek tudatos összehangolása, ha tartós kapcsolatépítésről van szó - ezen bukhat, vagy kivirágozhat egy párkapcsolat. Sajnos, csak akkor működik, ha mindkét fél ismeri a térképet és tudatosan alkalmazza.