Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
hermess képe
H: A Cselekvésorientált típus
2010. január 13. szerda, 21:38 | hermess   Előzmény

Végül a Cselekvésorientált típus jellemző képviselője az állandóan tervező, jövőnek élő, minden percét beosztó, hiperaktív munkamániás, de lehet pl. nagyon konzervatív, normakövető, despota vezető is a fejletlenebb szakaszaiban. Közös bennük, hogy a cselekvésben érzik jól magukat és próbálnak nyugalmat találni, energikusak, de az állandó tevékenység ellehetetleníti a saját lelki világuk, érzéseik átélését. Rettegnek a kapcsolataikban érzelmileg megnyilvánulni, inkább baráti segítők, mint lelki partnerek. Később, ha érzéseikben, szimpátiában, spontaneitásban ki tudnak teljesedni – nagyszerű, jólelkű segítők, igazi vezér egyéniségekké válhatnak.

Fontos számukra a személyes tekintély, magabiztosság, a hatékony cselekvés, tekintélytisztelők és megkövetelik a tiszteletet. Hajlamosak a konfrontációra, ha szigorú elveik ütköznek valami nem szabályszerű, megfoghatatlan dologgal. Kiváló katonatisztek, köztisztviselők, lojális felsővezetők lesznek, jól érvényesülnek ott, ahol valamilyen rendet be kell tartatni. Nem viselik el a pontatlanságot, a lelkizést gyengeségnek tartják, időnként rendkívül durvák, érzéketlenek tudnak lenni akaratuk érvényesítésében. Jó kríziskezelők. Kibontakozásuk a saját érzelmi világuk megélésében, a játékosság, a szimpátia „megengedése” felé vezet. Értékrendjük vonzódik az érzelmekkel virtuózan bánó Kapcsolatorientáltak felé, de egyben idegesítik is őket azok labilitása. Ha nem fejlődnek ebben az irányban – Üldözőkké válnak, vagy visszacsúsznak Tárgyorientáltba, aki különböző elméletekkel jól megtámogatva játszik valamilyen fanatikus szerepet.

Nos, a három típus nagyon eseti, néhány mondatos elemzését próbáltam felvillantani. A kép valójában sokkal árnyaltabb, és valódi jelentősége a kölcsönhatásokban, a vonzásokban és játszmázásokban, a kibontakozási lehetőségek és a helyes fejlődési irányok felismerésében rejlik.

Majd ezzel folytatom.