Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
hermess képe
H: Érdemes figyelembe venni
2010. január 05. kedd, 23:50 | hermess   Előzmény

… hogy a tudatkutatás legújabb eredményei szerint, amelyek már a spiritualitást (vagyis az emberi tudat személyiséget meghaladó, spirituális fejlődési szakaszát) is magukba foglalják - az hogy kinek milyen szintű spirituális élményei vannak és milyen tartósak, nem feltétlenül jellemzi azt, hogy ki milyen tudatfejlettségi szintet ért el. Ebből a meg nem különböztetésből irgalmatlanul sok félreértés, és például a "spiri versengés" is származik.

Egyszerűbben: rendelkezhet valaki stabil asztrális látással, ami egy harmadik szemes spirituális képességnek felel meg, ugyanakkor a tudatfejlettsége tekintetében még csak a személyiségfejlődési szakaszát járja.

És fordítva: járhat valaki tudatfejlődésének már az egót meghaladó, spirituális szakaszában (azaz a földi világ és az Univerzum egységében, és Istenben gondolkodik), de spirituális élménye még alig-alig akadt, a gondolati szintet bajosan engedi el... (ez a ritkább)

Egészen magasrendű spirituális élmény fordulhat elő a tudatfejlődés bármelyik szintjén, ideiglenesen, vagy akár tartósabban is, de ennek függvényében mindenki másképpen fogja Istent hinni, az egységélményét megmagyarázni – magának, vagy másoknak (harmadik csakrás szinten még önmagának sem meri elhinni, nemhogy másnak elmondani).

Így félrevezető valakit úgy minősíteni, hogy mennyire "spirituális" - jó lenne hozzátenni, hogy a gondolkodásában jár-e spirituális szinten, vagy a megtapasztalt élményeit illetően magasrendűek a spirituális képességei.

A versenyre visszatérve: A gondolkodás, világlátás szintjét figyelembe véve tehát - a valódi spirituális fejlettség kizárja a versengést és az összehasonlítgatás lehetőségét. Míg az egós fejlődési szakaszában járó, de fejlett képességekkel rendelkező egyén lazán kérkedni fog a "tudományával" és hajlamos a versengésre, mert ez az ego sajátja.

A kettő között nyilván van egy átmeneti szakasz, amikor ez a jelenség elkerülhetetlen. Ha már tudunk róla - akkor talán igen, odafigyeléssel elkerülhető És jó törekedni a szinteket kiegyenlíteni.